ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ sport24.gr

PREVIEWS

Χριστούγεννα, κρίση & long term bets! (Daskalos)

Χαίρετε και Χρόνια Πολλά!  Να τα πω; (τελευταίο σεντόνι για το 2011, γεμάτο "μακροπρόθεσμες σκέψεις")

Χαίρετε και Χρόνια Πολλά!  Να τα πω; (τελευταίο σεντόνι για το 2011, γεμάτο "μακροπρόθεσμες σκέψεις")

Χαίρετε και Χρόνια Πολλά!  Να τα πω; :-)

Πολύ θα ήθελα να βγάλω ένα τεράστιο ηλεκτρονικό χαμόγελο μέσα από το κείμενο αυτό αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μου βγαίνει. Ζηλεύω τους ανθρώπους που διακρίνονται από τη θετική τους σκέψη αλλά μάλλον δεν είμαι ένας από αυτούς. Όχι ότι είμαι πεσιμιστής. Κάθε άλλο. Προσωπικά πάντα αισθανόμουν ότι ανήκω σε αυτό το είδος των homo sapiens που είναι ξενέρωτα ρεαλιστές (στο δικό τους μυαλό τουλάχιστον).

Έτσι λοιπόν παρότι φρέσκος μπαμπάς, δυσκολεύομαι πολύ φέτος να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων βλέποντας τι συμβαίνει γύρω μου στην πατρίδα μου και- το κυριότερο ίσως- τι πρόκειται να επακολουθήσει. Μη με ρωτήσετε τι; Δάσκαλος στο στοίχημα είμαι, όχι στην πολιτική! Αυτό που είναι σαφές πάντως είναι πως ότι και να ακολουθήσει δεν θα είναι καλό. Θα είναι κακό, πολύ κακό ή καταστροφικό. Ελπίζω πως δεν θα είναι το τρίτο. Μάλλον προς το δεύτερο το κόβω αν έπρεπε να ρισκάρω μια πρόβλεψη.

Έχοντας πει τα παραπάνω, νομίζω (όσο κοινότυπο και να ακούγεται) ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πολύ βασικά πράγματα: Ότι η ζωή είναι μικρή (έως πολύ μικρή) και ότι το σημαντικότερο αγαθό είναι η υγεία. Νομίζω ότι όποιος έχει ταλαιπωρηθεί, αυτός ή κάποιος άλλος στο σπίτι του από σοβαρό θέμα υγείας ή έχει χάσει δικό του άνθρωπο, καταλαβαίνει ότι αυτό δεν το γράφω για να χρυσώσω το χάπι. Είναι 100% αλήθεια. Όλοι καθημερινά έχουμε προβλήματα. Το μέγεθος τους εξαρτάται καθαρά από την δική μας οπτική γωνία. Άλλος έχει πρόβλημα επειδή δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο για το δυαράκι του και άλλος επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά πια να μένει σε σπίτι 300 τετραγωνικών και να έχει 3 αυτοκίνητα. Στο μυαλό και των δύο το πρόβλημά τους είναι εξίσου μεγάλο.

Που θέλω να καταλήξω (επειδή αν συνεχίσω λίγο παραπάνω το προηγούμενο κομμάτι θα ξεφύγουμε τελείως); Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον. Το πιο προσαρμοστικό από όλα τα ζώα λένε οι επιστήμονες. Οι βασικές του ανάγκες αφορούν την επιβίωση. Αν μπορείς να επιτύχεις αυτή (κοινώς στέγη και φαγητό) και είσαι υγιής και συναισθηματικά καλυμμένος, όλα τα υπόλοιπα είναι πολυτέλειες. Στις μέρες όμως δυστυχώς μάθαμε να ζούμε όχι με αυτές αλλά για αυτές. Όλοι. Και πρώτο βάζω τον εαυτό μου. Πολυτέλειες για μας, πολυτέλειες για τα παιδιά μας... Προσοχή, πολυτέλεια δεν σημαίνει μόνο το ακριβό. Σημαίνει οτιδήποτε δεν έχουμε (πραγματικά) ανάγκη. Δεν λέω πως οι πολυτέλειες έχουν κάτι το κακό. Ίσα ίσα. Απλά διαφωνώ με τη σημασία που έχουν αποκτήσει στο μυαλό των "προχωρημένων και πολιτισμένων" χωρών.

Είμαι σίγουρος ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο (ίσως το μεγαλύτερο) είστε γεννημένοι τη δεκαετία του 70 όπως εγώ. Θυμάστε πως μεγαλώσαμε; Με τη γειτονιά, με τα ματωμένα γόνατα από το μπετό ή το χώμα στη μπάλα (που στο σχόλειο όταν απαγορεύονταν οι μπάλες γινόταν και από αλουμινόχαρτο- όσο αυτό άντεχε το πάτα-πάτα), με κρυφτοκυνηγητό, με πιτσίνια/πακοτίνια/δρακουλίνια, κτλ που κάνανε 10 δραχμές, με αυτοκίνητα που αν τα δεις σήμερα στον δρόμο τα θεωρείς σακαράκες, χωρίς ένα κάρο ρούχα μαρκέ, χωρίς απίθανα τεχνολογικά gadgets (τότε το must ήταν να έχεις βίντεο), με κασέτες που τις γυρίζαμε με στυλό Bic και με το κινητό να φαντάζει αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας... Μεγαλώσαμε όμως με πολύ αγάπη και ξεγνοιασιά. Μετά η Ελλάδα άλλαξε. Έγινε καλύτερη. Έγινε Ευρώπη. Ήρθαν τα "πολλά"...

Φυσικά δεν μας φταίει η Ευρώπη. Εμείς φταίμε που δεν είμασταν έτοιμοι να δεχθούμε αυτά που έφερε η Ευρώπη. Παραδοθήκαμε άνευ ορών στις πιστωτικές και στην πολυτέλεια. Ανεχθήκαμε σαν μαγκιά το ρουσφέτι και τη μόντα. Ναι, μας γαμήσανε οι πολιτικοί αλλά εμείς τους διαλέγουμε. Και δεν είναι ότι δεν είχαμε ευκαιρίες. Οι ίδιοι άνθρωποι και 2-3 οικογένειες μας κυβερνάνε από τότε που ήμουνα παιδάκι. Τους διαλέγουμε λοιπόν 30 χρόνια. Δεν έχουμε ελαφρυντικό... Και βρίστε με αλλά το "μαζί τα φάγαμε" που είπε ο Πάγκαλος κρύβει μέσα του μεγάλη δόση αλήθειας. Όχι στο πως/πόσα φάγαμε (γιατί φυσικά αυτοί φάγανε τα πολλά) αλλά σε ότι αφορά την ελληνική νοοτροπία.

Βλέπετε ο Έλληνας είναι πανέξυπνος και ικανός. Το έχει αποδείξει η ιστορία μας, το έχουν αποδείξει τα επιτεύγματα των Ελλήνων σε κάθε επίπεδο (επιστημονικό, επαγγελματικό- ακόμα και στον αθλητισμό) αλλά είναι και κουτοπόνηρος. Και μην έρθει τώρα ένας στα σχόλια και μου πει "εγώ δεν έφαγα ούτε ευρώ - δούλευα σαν σκύλος, δεν έκλεψα ποτέ την εφορία, δεν χρησιμοποίησα βύσμα πουθενά, δεν αγόρασα παράνομο/μαύρο προϊόν ποτέ, δεν εκμεταλλεύτηκα το δημόσιο, κτλ". Για τον κανόνα μιλάμε, όχι για την εξαίρεση.

Προσαρμοστικό ον λοιπόν ο άνθρωπος, το πρόβλημα όμως είναι πως πολύ εύκολα προσαρμόζεται στα περισσότερα αλλά πολύ πιο δύσκολα στα λιγότερα. Και τώρα καλούμαστε σαν κοινωνία να κάνουμε το δεύτερο. Μπορούμε όμως... Την υγεία μας να έχουμε. Αγάπη να υπάρχει. Η οικογένεια να έρθει πιο κοντά. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. 

Θα μου πει κάποιος, τα λέω όλα αυτά εγώ εκ του ασφαλούς αφού δεν αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή κανένα οικονομικό πρόβλημα. Αλήθεια είναι. Είναι πιο εύκολο να κάνεις διαπιστώσεις όταν δεν έχεις δυσκολία να συντηρήσεις την οικογένεια σου. Σου είναι πιο εύκολο να τα λες όλα αυτά όταν εσύ στα 25 μπήκες σε μια αγορά ευδαιμονίας και τώρα τα νέα παιδιά βγαίνουν από το πανεπιστήμιο και ψάχνουν μια δουλειά με 700 ευρώ. Το λέω όμως μέσα από την καρδιά μου και το πιστεύω- με υγεία και μάχη θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να μην μοιρολατρούμε και να μην τα ρίχνουμε (όλα) στην πουτάνα την κοινωνία. Δικαιολογίες πάντα υπάρχουν για όλα σχεδόν τα θέματα. Πρόοδο όμως δεν έφεραν ποτέ και πουθενά. Είναι σίγουρο πως έρχονται δύσκολες στιγμές αλλά άμα υπάρχει υγεία, ΟΛΑ ξεπερνιούνται. 

Και αν ξέρετε κανέναν που βρήκε την ευτυχία μέσα από τα ακριβά ρούχα και τα καλά αυτοκίνητα, να μου τον δείξετε. Την ευτυχία την βρίσκεις μόνο από την υγεία, τον έρωτα, την αγάπη, την οικογένεια και τη δημιουργία. Επαναλαμβάνω. Δεν τα γράφω αυτά ως "παυσίπονο". Τα γράφω ως τη μόνη αλήθεια. Και αν διαβάζουν αυτές τις γραμμές και πιο νέα παιδιά (στα early 20s τους), τους συμβουλεύω να τα έχουν πάντα καλά στο μυαλό τους όλα αυτά και να μην μπουν στο τριπάκι του "όλο και περισσότερα" που τους βάζει η σημερινή κοινωνία. Γιατί αν σε νοιάζουν μόνο τα περισσότερα και αφήσεις όλα αυτά που μόλις ανέφερα στο background, τότε ζεις μια πλάνη και όσα φράγκα και να βγάλεις, ευτυχία δεν γνωρίζεις. Μόνο μια προσωρινή ευφορία. Σαν τον κακό παίκτη στο στοίχημα που παίζει μόνο μεγάλα παρολί και πιάνει δυο-τρεις καλές πεντάδες στην αρχή και κονομάει. Πανηγυρίζει αλλά δεν έχει καταλάβει πως σε βάθος χρόνου θα είναι σίγουρα χαμένος. Και συνήθως όταν το καταλάβει θα είναι πολύ αργά...

Συγνώμη αν σας κούρασα με το "κήρυγμα" αλλά έτσι τα νιώθω, έτσι τα έγραψα. Όχι μόνο για να τα διαβάσετε εσείς, αλλά και εγώ! Αν έλεγα ένα σκέτο "Χρόνια Πολλά, να χαρούμε τις Άγιες μέρες, κτλ" θα ήταν υποκριτικό. Ελπίζω πάντως όσο μπορούμε ο καθένας να τις χαρούμε και κυρίως τέτοια εποχή του χρόνου να έχουμε υγεία (σωματική και ψυχική) και καλύτερη ψυχολογία. Να έχουμε ματώσει αλλά να υπάρχουν αισιοδοξία και όνειρα ρε γαμώτο. Γιατί αυτά είναι που λείπουν σήμερα. Ελπίζω να τα φέρει η χρονιά του δράκου. Η χρονιά του υδάτινου δράκου για την ακρίβεια (έτσι χαρακτηρίζεται λέει το 2012 στο κινέζικο ημερολόγιο- οι εξάστεροι μπασκετικοί αιώνιοι αντίπαλοι να μην αρχίσουν τα λογοπαίγνια παρακαλώ)!

Πάμε τώρα να τιμήσουμε και το όνομα του site. Τη βαριά φανέλα του Betblog.  Και λέω βαριά γιατί ούτε εγώ δεν φανταζόμουνα πριν 1,5 χρόνο που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια ότι θα είχε τέτοια επιτυχία. Χάρη σε μια τρελοπαρέα (σας εγγυώμαι προσωπικά για το πρώτο συνθετικό) με πολύ μεράκι για αυτό που κάνει. Χάρη στη σκληρή καθημερινή δουλειά του DrJ, του Betol, του Παλτόγλου, του Αρκούδου, του Morison- των παιδιών που ασχολούνται κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ με το Betblog ώστε να σας παρέχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση (και φυσικά του Wunbad- γνωστού και ως Doctor Caligari- που χάραξε για αυτούς τον δρόμο την πρώτη χρονιά). Χάρη στον Fox, στον Xarala, στον ckmng και στον eb00f που μοιράζονται μαζί σας προγνωστικά που δεν βγαίνουν έτσι αβίαστα και που οι αριθμοί είναι η καλύτερη απόδειξη για την ποιότητά τους. Χάρη στον DSuker, στον Σπίθα και φυσικά σε ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ που κάθε μέρα συμμετέχετε στο live chat και αποδεικνύεται την ορθότητα της ετυμολογίας "η ισχύς εν τη ενώσει" και ας είναι το στοίχημα εξ ορισμού ένα ατομικό παιχνίδι. 

Τις επόμενες 10 μέρες το στοιχηματικό πρόγραμμα είναι αρκετά φτωχό. Οι παραδοσιακές εορταστικές αγωνιστικές στην Αγγλία στο ποδόσφαιρο και το ΝΒΑ (που ξεκινάει ανήμερα Χριστούγεννα) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Στο κείμενο αυτό όμως δεν θα ασχοληθώ με το τζάμπολ ΝΒΑ (θα το ήθελα αλλά δεν προλαβαίνω και εξάλλου Morison και DrJ είμαι σίγουρος πως θα το κάνουν καλύτερα από μένα). Ούτε με την αγωνιστική της Boxing Day θα ασχοληθώ. Για αυτήν θα βρείτε μέσα στο Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων τα προγνωστικά μου όπως πάντα στο πινακάκι μου. Στο στοιχηματικό κομμάτι του σημερινού μου κειμένου θα καταπιαστώ αποκλειστικά με τα long terms bets (νικητές διοργανώσεων και άλλα μακροχρόνια στοιχήματα)...

Καταρχήν για τους νέους φίλους του site αλλά και για όσους παλιούς δεν το έχουν παρατηρήσει ακόμα, πάνω αριστερά από το πινακάκι με τις προτάσεις του κάθε tipster του Betblog υπάρχει ένα γαλάζιο button πατώντας στο οποίο μπορείτε να δείτε τα μακροπρόθεσμα στοιχήματά του καθώς και την ημερομηνία κατά την οποία προχώρησε στα πονταρίσματα/προτάσεις. Π.χ. πάνω από το δικό μου πινακάκι υπάρχει τώρα ένα "+Long Term (24)". To 24 είναι ο αριθμός των μακροπρόθεσμων στοιχημάτων μου που εκκρεμούν.

Ήδη έχουν κριθεί άλλα 22 με απολογισμό ως τώρα περίπου +150 units. Απολογισμός που θα ήταν πολύ θετικότερος αν δεν είχε συνομωτήσει το σύμπαν του Ηλία (Ζούρου) στο τελευταίο παιχνίδι του Ευρωμπάσκετ και είχα(με) πληρωθεί τον Μπουρούση ή αν η Γιουνάιτεντ δεν είχε αυτοκτονήσει στο Champions League- όχι στο τελευταίο παιχνίδι αλλά στο προτελευταίο όπου προηγήθηκε με 2-1 επί της Μπενφίκα αλλά στο καπάκι δέχθηκε ένα αστείο γκολ που της κόστισε εκείνη τη μέρα την πρωτιά και δύο εβδομάδες αργότερα στη Βασιλεία την πρόκριση στους 16!

Πάμε τώρα να δούμε παρέα τι έχει γίνει ως τώρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πως έχουν επηρεαστεί οι αποδόσεις για τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα απά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, πως πάνε τα καλοκαιρινά μου στοιχήματα και που ίσως υπάρχει αξία για ποντάρισμα αυτή τη στιγμή. 

ΑΓΓΛΙΑ 

Premier League (17/38 αγωνιστικές)

1. Μάντσεστερ Σίτι 44         (1,65 - στην αρχή της σεζόν παιζόταν ακόμα και στο 5,50)
2. Μάντσεστερ Γιουν. 42    (3,00 - όσο έδινε και στην αρχή της σεζόν)

Στη μάχη για τον τίτλο όλα δείχνουν Μάντσεστερ. To ερώτημα είναι ποια Μάντσεστερ: Σίτι ή Γιουνάιτεντ (τρίτο φαβορί αυτή τη στιγμή είναι η Τσέλσι σε αποδόσεις πάνω από 20);

Παρά τους μόλις δύο βαθμούς διαφορά που έχουν, οι Citizens δίνονται μεγάλο φαβορί αφού έχουν πολύ βαθύ και ποιοτικό ρόστερ τη στιγμή που η Γιουνάιτεντ πέρα από το γνωστό πρόβλημα που έχει στα χαφ (έλλειψη ποιότητας στα αμυντικά χαφ), ταλαιπωρείται πλέον και από σημαντικές απουσίες. Μάλιστα δύο από αυτές λογίζονται ως μόνιμες αφού ο καλύτερος της κεντρικός αμυντικός ο Νεμάνια Βίντιτς βγήκε νοκ άουτ ως τον Ιούνιο εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο στο (καταστροφικό από όλες τις απόψεις) παιχνίδι της Βασιλείας, ενώ η πολύ αξιόπιστη λύση για τα χαφ που ακούει στο όνομα Ντάρεν Φλέτσερ απειλείται ακόμα και με τερματισμό καριέρας λόγω του σύνδρομου Μπόουελ και θα χάσει (τουλάχιστον) το υπόλοιπο της σεζόν.

Στις τρέχουσες αποδόσεις δεν θα έπαιζα με τίποτα Σίτι και ας συμφωνώ πως είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Ο λόγος είναι το πρόγραμμα της στις επόμενες έξι αγωνιστικές το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο αφού δίνει τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας, ενώ τα δύο εντός είναι με αντιπάλους από τo Top 6 (Γουέστ Μπρομ εκτός, Σάντερλαντ εκτός, Λίβερπουλ εντός, Γουίγκαν εκτός, Τότεναμ εντός και Έβερτον εκτός). Στο ίδιο διάστημα η Γιουνάιτεντ έχει τέσσερα εντός (κανένα κόντρα σε ομάδα από το Top 6) και δύο εκτός (Νιούκασλ και Άρσεναλ).

Προσωπικά επειδή έχω Γιουνάιτεντ στο 2,75 από το καλοκαίρι, σκοπεύω αν μου παρουσιαστεί ευκαιρία να καλύψω με τη Σίτι αλλά σε μια απόδοση καλύτερη από τα τωρινά 1,60s. Αν δεν μου παρουσιαστεί, λογικά θα πάω κουβά αλλά ότι χάσω θα το έχω πάρει χάρη στο "Man. City to win Premier League without Man. Utd & Chelsea" που είχα παίξει το καλοκαίρι (περίπατος αυτό το bet αφού η Σίτι θα τερματίσει λογικά στο +15 με +20 από τις Τότεναμ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ.

3. Τότεναμ 35 (16)         (1,60)
4. Τσέλσι 33                     (1,40)
5. Άρσεναλ 32                 (2,20)
6. Λίβερπουλ 30             (3,50)

Στη μάχη για την έξοδο στο Champions League τα δύο φαβορί προσφέρονται σε χαμηλότατες αποδόσεις. Η Τσέλσι δεν νομίζω να μείνει εκτός 4αδας αλλά με το τρίο Τέρι-Λαμπάρντ-Ντρογκμπά στο οποίο οικοδομήθηκε να έχει αρχίσει να σιτεύει, τον Τόρες να απογοητεύει και το υπερεργαλείο που λέγεται Εσιέν νοκ-άουτ δεν βλέπω να έχει καμία αξία στο 1,40. Το ίδιο και η Τότεναμ στο 1,60 αφού αν και τα πάει πολύ καλά ως τώρα, δεν έχει την ίδια στόφα. Αν έπρεπε να ξεχώριζα κάτι θα ήταν οι αποδόσεις της Άρσεναλ που είναι λίγο δελεαστικές αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να την εμπιστευτείς εύκολα. Αυτό το καταρραμένο το μέταλο της λείπει πολύ εδώ και χρόνια. Η Λίβερπουλ είναι σίγουρα βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι αλλά νομίζω πως πάει για 5η-6η. Ο King Kenny μου φαίνεται πως προσπαθεί να βασιστεί σε μια φιλοσοφία του παρελθόντος αφού εκτός του Σουάρεζ όλες οι άλλες  μεγάλες του μεταγραφές αφορούν Βρετανούς παίκτες- συνήθως σε φουσκωμένες τιμές (Κάρολ, Χέντερσον, Άνταμ, Ντάουνινγκ). Καλό το βρετανικό spirit  αλλά στην Premier League του 2012 έχεις ανάγκη 3-4 κλασάτους παίκτες υψηλότατου επιπέδου για να πρωτατωνιστήσεις και οι reds πολύ απλά δεν τους έχουν.

7. Νιούκασλ 27            (2,62)
8. Στόουκ 24                (3,75)
11. Έβερτον 20 (16)   (4,50)
12. Άστον Βίλα 19     (13,00)

Στο ειδικό στοίχημα για τον νικητή χωρίς τις "6 μεγάλες" έχω πάρει από το καλοκαίρι Έβερτον (2,75) και Στόουκ (15,00). Επίσης έχω τη Στόουκ στο 2,75 να τερματίσει στην πρώτη 10αδα και στο 4,00 να τερματίσει πάνω από Άστον Βίλα, Γουέστ Μπρομ και Γουλβς.  Τα δύο τελευταία στοιχήματα βρίσκονται σε εμφανώς καλό δρόμο (αν και έχει πολύ μέλλον ακόμα η υπόθεση). Το πρώτο θα ήταν σε ακόμα καλύτερο αν δεν είχε κάνει αυτό το ανέλπιστα καλό ξεκίνημα η Νιούκασλ που όμως τώρα άρχισε να ξεφουσκώνει και τον Γενάρη θα χάσει τον μοναδικό αξιόλογο επιθετικό που έχει, τον Μπα που κάνει πράγματα και θαύματα ως τώρα.

Προσωπικά είτε Στόουκ, είτε Έβερτον μου κάνει το ίδιο. Μακάρι μία από τις δύο να τερματίσει 7η. Αν πάντως έψαχνα κάτι να παίξω αυτή την εποχή θα ήταν η Έβερτον. Η ομάδα του Μόγιες έχει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ξεκινήσει χλωμά αλλά ανακάμψει στον 2ο γύρο, τερματίζοντας 6η, 5η, 5η, 8η και 7η τα τελευταία πέντε χρόνια. Η διαφορά των 7 βαθμών από τη Νιούκασλ δεν είναι μεγάλη και άλλες ομάδες που να μοιάζουν ικανές για παραπάνω αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Ίσως η Σάντερλαντ αν την αναστήσει όπως αναμένεται ο Μάρτιν Ο'Νιλ αλλά και αυτή έχει μείνει πολύ πίσω. Πέρσι τον Γενάρη η Έβερτον ήταν 14η, 10 βαθμούς πίσω από τη Σάντερλαντ και όμως τερμάτισε 7η. Been there. Done that. Ένα σκόρερ να πάρει (έστω και δανεικό) τον Γενάρη και θα έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες.

9. Γουέστ Μπρομ 21
10. Νόριτς 21               (7,00)
13. Φούλαμ 18
14. Σουόνσι 18             (3,50)
15. Σάντερλαντ 17
16. ΚΠΡ 16                   (4,00)
17. Γουλβς 15              (2,75)
________________________
18. Γουίγκαν 14           (1,65)
19. Μπόλτον 12           (2,00)
20. Μπλάκμπερν 10   (1,35)

Στη μάχη για τον υποβιβασμό, προσωπικά θεωρώ πως Φούλαμ, Σάντερλαντ και Γουέστ Μπρομ πολύ δύσκολα θα κινδυνέψουν. Επομένως για τις 3 θέσεις που οδηγούν στην Championship υποψήφιες είναι 7 ομάδες (Νόριτς, Σουόνσι, ΚΠΡ, Γουλβς, Γουίγκαν, Μπόλτον και Μπλάκμπερν). Πρώτο φαβορί είναι φυσικά η Μπλάκμπερν όπου όλα πάνε κατά διαόλου (αγωνιστικά, βαθμολογικά, διοικητικά και φυσικά με την φοβερό ξεσηκωμό των οπαδών κατά του Κιν) αλλά οι αποδόσεις της είναι αστείες.

Προσωπικά στις τρέχουσες τιμές αν έπαιζα κάτι θα ήταν η Σουόνσι που δεν με πείθει τελευταία αγωνιστικά (την έχει κρατήσει σε πολλά ματς με τις επεμβάσεις του ο γκολκίπερ αποκάλυψη της σεζόν ο Βόρμ- 28χρονος Ολλανδός που την προηγούμενη πενταετία κάποιοι ίσως τον θυμάστε να υπερασπίζεται την εστία της Ουτρέχτης) και έχει ρηχό ρόστερ για έναν μαραθώνιο όπως η Premier League. Τη Boxing Day παίζει με την ΚΠΡ. Αν δεν κερδίσει αυτό το ματς, πιθανότατα θα την ποντάρω/κοντράρω αμέσως μετά. 

1. Φαν Πέρσι 16     (2,75)
2. Αγκούερο 13      (3,50)
3. Ρούνεϊ 13            (4,50)
4. Μπα 13             (17,00)
5. Τζέκο 10           (17,00)
7. Αντεμπαγιόρ 9 (21,00)

Το καλοκαίρι έπαιξα Ρούνεϊ στο 10,00 και Φαν Πέρσι στο 11,00. Ωραιότατα! Μόνο που ο Αγουέρο πάει να μου πάρει την μπουκιά από το στόμα. Βλέπετε το καλοκαίρι δεν έπαιξα κανέναν παίκτη της Σίτι γιατί θεώρησα ότι με Τέβεζ. Αγουέρο, Τζέκο και Μπαλοτέλι (συν Σίλβα, Νασρί, Τουρέ) τα γκολ θα μοιραστούν πάρα πολύ. Τελικά όμως η κόμπλα με τον Τέβεζ άλλαξε τα δεδομένα και ο Αγουέρο έγινε διεκδικητής. Αν πάντως δεν τραυματιστεί όπως συνηθίζει ο Φαν Πέρσι, νομίζω πως δύσκολα θα χάσει το χρυσό παπούτσι.

Για όποιον δεν έχει ποντάρει κάτι ακόμα, νομίζω πως ανάμεσα στο 2,75 του Ολλανδού και στο 3,50 του Αγουέρο- με μοναδικό ανασταλτικό παράγοντα την έφεση στους τραυματισμούς- το 2,75 του κανονιέρη της Άρσεναλ αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή. Δηλ. θέλετε να μου πείτε πως υπάρχει κάποιος από σας που θεωρεί πως δεν έχει 40-45% (το 2,75 αντιστοιχεί σε 36,3%, οπότε όποιος νομίζει ότι έχει 37% ή περισσότερο αξίζει να το τιμήσει).

Τέλος για όσους έχουν ακολουθήσει στα ειδικά bets που έπαιξα τον Αύγουστο για τους τοπ σκόρερς ομάδων, η κατάσταση έχει ως εξής (η σειρά είναι βάση του ύψους του πονταρίσματος που έκανα στον καθένα):

Άρσεναλ - Φαν Πέρσι @1,83 έχει 16 (κανείς άλλος δεν έχει πάνω από 3- θα χαθεί μόνο με θαύμα)
Νιούκασλ - Μπα @2,75 έχει 13 (επόμενος είναι ο Μπεστ με 3- λογικά κερδισμένο)
Γουίγκαν - Ρονταγιέγκα @2,20 δεν έχει σκοράρει (Ντι Σάντο και Γκόμες έχουν 4- μοιάζει χαμένο αλλά δεν έχει κριθεί)
Τότεναμ - Ντεφόε @3,75 έχει 6 (Αντεμπαγιόρ 9, Φαν ντερ Φάαρτ 6- δύσκολο γιατί δεν παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής)
Σουόνσι - Σινκλέρ @3,50 έχει 4 (ο Γκρέιαμ που είναι επιθετικός έχει 5- αουτσάιντερ αλλά σίγουρα υπάρχει ελπίς!)
Μπλάκμπερν - Χόιλετ @10,00 έχει 3 (ήρθε μετά ο Γιακούμπου με μεταγραφή και έχει βάλει 10- λογικά χαμένο)
Φούλαμ - Ντέμπσι @5,00 έχει 5 (Ζαμόρα 3, Τζόνσον 3, Ρουίζ 2- πολύ καλό ξεκίνημα αλλά έχουμε δρόμο ακόμα- αν δεν είχε χάσει και εκείνο το πέναλτι με την Σουόνσι...)

Με συνολικό ποντάρισμα 240 units και στους 7, μόνο και μόνοι οι Φαν Πέρσι και Μπα αναμένεται να γυρίσουν 275. Επομένως αν ο Ντέμπσι, ο Σινκλέρ ή κάποιος άλλο βγει πρώτος, τα πράγματα θα είναι καλά.

Championship (22/46 αγωνιστικές)

1. Σαουθάμπτον 44   (2,75 - το καλοκαίρι έφτανε ακόμα και το 21,00)
2. Γουέστ Χαμ 43       (2,50 - το καλοκαίρι παιζόταν στο 6,00)
3. Μίντλεσμπρο 41  (11,00 - το καλοκαίρι έδινε 19,00)
4. Χαλ 39                   (25,00 - το καλοκαίρι παιζόταν στο 30,00)
5. Κάρντιφ 38           (11,00 - το καλοκαίρι η απόδοση της πέρναγε το 20,00)

Έχοντας παίξει Γουέστ Χαμ στο 3,25 στα τέλη Οκτωβρίου νομίζω ότι είμαι σε πολύ καλή θέση. Η Σαουθάμπτον δεν νομίζω πως θα αντέξει (ήδη στα τελευταία παιχνίδια έχει χάσει αρκετούς βαθμούς) και παρότι μπορεί να φτάσει στην άνοδο, δύσκολα αυτό θα συνοδευτεί από την κατάκτηση της 1ης θέσης. Η Μίντλεσμπρο θεωρώ πως κολακεύεται από τη βαθμολογική της συγκομιδή. Άνετα θα μπορούσε να είχε 34-35 βαθμούς βάση εμφανίσεων. Η "τίμια" Χαλ το περισσότερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι μια θέση στα μπαράζ. Με την Λιντς να έχει μείνει λίγο πίσω (35β.) και τη Λέστερ πολύ πίσω, μόνο η Κάρντιφ μπορεί να κάνει τη ζημιά εκτός από τη Σαουθάμπτον.

Αφού άντεξαν όμως παρά την οικονομική πίεση μετά τον υποβιβασμό, πήραν προπονητή τον Άλαρνταϊς, κρατώντας ταυτόχρονα σημαντικούς παίκτες στο ρόστερ τους (συν τη μεταγραφή του Νόλαν) νομίζω πως τα σφυριά έχουν σαφώς τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια. Θεωρώ δε για όποιον δεν έχει ποντάρει ως τώρα, πως η Γουέστ Χαμ έχει αξία στα σημερινά 2,50 αφού της δίνω 45-50% να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

16. Ντέρμπι 28           (8,00)
17. Πόρτσμουθ 27     (2,50)
18. Ίπσουιτς 26          (7,00)
19. Γουότφορντ 26    (5,00)
20. Μίλγουολ 23         (6,00)
21. Νότιγχαμ 21          (5,00)
_________________________
22. Μπρίστολ Σίτι 21  (4,33)
23. Ντονκάστερ 19     (1,55)
24. Κόβεντρι 13           (1,15)

Στη μάχη για την παραμονή έχω τιμήσει από το καλοκαίρι την Κόβεντρι στο 2,75 και ως τώρα δεν με έχει απογοητεύσει! Από εκεί και πέρα για όποιον σκέφτεται να παίξει κάτι σήμερα, φοβάμαι πως δεν μπορώ να βοηθήσω. Οι Μίλγουλ, Νότιγχαμ και Μπρίστολ Σίτι είναι- τουλάχιστον στα χαρτιά- ομάδες που ενδεχόμενος υποβιβασμός τους θα αποτελέσει έκπληξη (ειδικά η Φόρεστ ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο). Η Πόρτσμουθ δίνεται στο 2,50 γιατί απειλείται με αφαίρεση 10 βαθμών (αλλά δεν μπορώ, ούτε θέλω να τζογάρω στο αν θα τιμωρηθεί ή όχι). Από τις υπόλοιπες ξεχωρίζω Γουότφορντ στο 5,00 αλλά γενικά δεν αισθάνομαι πως την "έχω" αυτή τη μάχη για την παραμονή. Ίσως αργότερα στη σεζόν. Με το 2,75 της Κόβεντρι (που πλέον έγινε 1,15) καλά είμαι για την ώρα :-)

*Ντέρμπι-Μίλγουολ: Αναφέρομαι ξεχωριστά σε αυτές τις δύο ομάδες γιατί έχω παίξει διπλό στο μεταξύ τους H2H (Head to Head) από το καλοκαίρι. Δυστυχώς η Ντέρμπι ξεκίνησε εκπληκτικά (4/4 στις πρώτες αγωνιστικές) και η Μίλγουολ χάλια, όμως η ψαλίδα έχει αρχίσει να κλείνει το τελευταίο δίμηνο και εκτιμώ πως η Μίλγουολ έχει αρκετές ελπίδες να μας πληρώσει (ή πιο σωστά εγώ και όσοι έχουν ακολουθήσει στο bet, αρκετές ελπίδες να πληρωθούμε χάρη στη Μίλγουολ γιατί αυτή δεν νομίζω να την νοιάζει και πολύ αν θα περάσει ή όχι την Ντέρμπι).

League 2 (21/46 αγωνιστικές)

1. Κρόουλι 46           (1,50)
2. Σάουθεντ 42         (7,00)
3. Τσέλτεναμ 42     (15,00)
4. Σρούσμπερι 40 (11,00)
5. Σουίντον 37         (8,00)

Βλέποντας τη φούσκα της Σάουθεντ να έχει μεγαλώσει πολύ, πριν ένα περίπου μήνα έπαιξα την φραγκάτη (για τα δεδομένα της κατηγορίας) Κρόουλι στο 2,00 και η συνέχεια με δικαίωσε (προσωρινά, όχι οριστικά ακόμα) αφού πλέον η αντίστοιχη διαθέσιμη απόδοση είναι γύρω στο 1,50. Σε αυτή την τιμή δεν μπορώ βέβαια να συστήσω σε κανέναν να παίξει Κρόουλι. 

Conference / Blue Square Premier (25/46 αγωνιστικές)

1. Ρέξαμ 53 (24)            (3,25 - στο ξεκίνημα της σεζόν παιζόταν και στο 20,00!)
2. Φλίτγουντ 53 (24)    (2,10 - στο ξεκίνημα της σεζόν πλήρωνε μέχρι και 6,00)
3. Σάουθπορτ 47        (23,00 - από 200,00 που παιζόταν το καλοκαίρι!)
4. Γιορκ 44                     (8,00 - από το 13,00 που ήταν η μέγιστη τιμή τον Αύγουστο)
5. Λούτον 42 (24)         (9,00 - στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πρώτο φαβορί στο 4,50)

Αρχές Οκτωβρίου τίμησα με δυνατό bet τις Φλίτγουντ και Λούτον (3,75 και 4,00 τότε αντίστοιχα). Από τότε, η Λούτον απογοήτευσε όσους πίστευαν ότι δικαίως κουβαλούσε τον τίτλο του φαβορί (όπως εγώ), ενώ στον αντίποδα η Φλίτγουντ δικαίωσε όσους πίστευαν πως είναι η ανερχόμενη δύναμη της κατηγορίας (όπως εγώ). Τώρα η μάχη μοιάζει να είναι Φλίτγουντ εναντίον Ρέξαμ και ελπίζω η δεύτερη παρότι έχει αντιδράσει εντυπωσιακά στη "μεταγραφή" του κόουτς της του Σόντερς στην Ντονκάστερ, σιγά σιγά να ξεφουσκώσει στο δεύτερο μισό. Σήμερα πάντως, δεν θα έπαιζα κάτι αφού δεν βρίσκω κάπου αξία στις τρέχουσες αποδόσεις.


ΙΣΠΑΝΙΑ

Liga BBVA (16/38 αγωνιστικές)

1. Ρεάλ Μαδρίτης 40 (56-15)   (2,00 - το καλοκαίρι παιζόταν στο 2,50)
2. Μπαρτσελόνα 37 (50-8)       (1,90 - το καλοκαίρι παιζόταν στο 1,55)
3. Bαλένθια 33                            (100,00+)

Τη διαφορά τερμάτων δεν την αναφέρω γιατί παίζει ρόλο αλλά γιατί είναι εντυπωσιακή. Πέρσι η Ρεάλ είχε 102-33 και η Μπαρτσελόνα 95-21. Φέτος λογικά πάνε και οι δύο για πάνω από 100 γκολ (αν συνεχίσουν έτσι θα τα φτάσουν η Ρεάλ στις 28 αγωνιστικές και η Μπαρτσελόνα στις 32)!

Η Ρεάλ είχε μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει τεράστιο πλεονέκτημα για τον τίτλο. Έχοντας ουσιαστικά αβαντάζ 6 βαθμών υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα στο Μπερναμπέου σε ένα παιχνίδι όπου ακόμη και με ισοπαλία θα είχε τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια. Προηγήθηκε μάλιστα 1-0 στο πρώτο λεπτό όμως έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Μπάρτσα της έχει πάρει τον αέρα, παρά τη σαφέστατη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ρεάλ επί ημερών Μουρίνιο. 

Τι θα γίνει τώρα; Προσωπικά έχω ένα προαίσθημα ότι ο Special One θα το πάρει το πρωτάθλημα. Όμως αυτό δεν αρκεί για να μπλέξει κανείς με τον διαγαλαξιακό αυτό πόλεμο! Η Ρεάλ μπορεί να είναι στο +3 αλλά έχει να πάει στο Καμπ Νου, θα υστερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία και έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα στις επόμενες αγωνιστικές (οπότε ούτε για trading πολυβολεύει). No bet λοιπόν. 

Καθαρά ποδοσφαιρικά, στη μάχη αυτή συγκρούονται η μεγάλη μου αγάπη για την Μπάρτσα (και αντιπάθεια για τη Ρεάλ) και η λατρεία μου για τον Ζοζέ Μουρίνιο (ξέρω πως πολλοί τον αντιπαθείτε και η αλήθεια είναι πως έχετε καλό λόγο για αυτό αλλά οι αδυναμίες είναι αδυναμίες) αλλά στο τέλος της ημέρας η μία αδυναμία μου είναι... mas que un club! :-) 


ΙΤΑΛΙΑ

Serie A (16/38 αγωνιστικές)

1. Μίλαν 34                (1,90 - παιζόταν πρώτο φαβορί στο 2,25 από το καλοκαίρι)
2. Γιουβέντους 34    (2,75 - έδινε μέχρι και 8,00 πριν την έναρξη της σεζόν)
3. Ουντινέζε 32        (25,00+)
4. Λάτσιο 30             (40,00+)
5. Ίντερ 26                (12,00+)
6. Νάπολι 24
7. Ρόμα 24

Τον Αύγουστο είχα προτείνει (και ποντάρει) Μίλαν στο 2,25+. Για όποιον δεν ακολούθησε εξακολουθώ να θεωρώ πως έχει αξία σε αποδόσεις πάνω από 1,80 και σήμερα.

Ποιος μπορεί να την απειλήσει; Η Ουντινέζε πρωτάθλημα δεν μπορεί να χτυπήσει. Ταβάνι της (και τεράστια επιτυχία που δύσκολα θα έρθει) θα είναι η εκ νέου έξοδος στο Champions League (ή πιο σωστά στα προκριματικά του). Η Ίντερ έχει επιτύχει μια μίνι ανάκαμψη τον τελευταίο μήνα και όσο επιστρέφουν οι τραυματίες λογικά θα ανεβαίνει όμως δεν πείθει ακόμα με την απόδοση της και είναι και στο -8. Την Λάτσιο δεν την υπολογίζω ως διεκδικήτρια του τίτλου. Νάπολι και Ρόμα έχουν μείνει πίσω (ενώ η Ρόμα και να μην μείνει πίσω θέλει πολύ δουλειά ακόμα παρά τα τελευταία επιτυχή αποτελέσματα). 

Κοινώς οδεύουμε πιθανότατα προς το λεγόμενο "two horse race" (αυτό που έχουμε δηλαδή στην Ισπανία- έστω και αν εκεί είναι πολύ πιο ξεκάθαρο βέβαια) ανάμεσα σε Μίλαν και Γιουβέντους. Οι μπιανκονέρι του Αντόνιο Κόντε έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά στο φετινό καμπιονάτο και παραμένουν αήττητοι μετά από 16 αγωνιστικές (9-7-0, οι μόνες άλλες αήττητες ομάδες σε σοβαρό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι η Πόρτο και η Μπενφίκα που έχουν 10-3-0 στην Πορτογαλία). Παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις τάξεις τους όμως (νέο γήπεδο, απρόσμενα καλό ξεκίνημα), δεν παύουν να χρειάζονται δουλειά αφού ακόμα χτίζονται ως ομάδα σε αντίθεση με τη Μίλαν που έχει ίδιο κορμό με πέρσι όταν και κατέκτησε το σκουντέτο.

Η Γιουβέντους βέβαια έχει το πλεονέκτημα του ότι δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Μίλαν έχει τουλάχιστον δύο παιχνίδια ακόμα για το CL (με Άρσεναλ) αλλά παρόλα αυτά η Μίλαν μου βγάζει μεγαλύτερη σιγουρία και χαρακτήρα σαν ομάδα αυτή τη στιγμή και της δίνω με διαφορά τον πρώτο λόγο. Αν δε προσθέσει στο ρόστερ της και τον Τέβεζ όπως φημολογείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα καλύτερα. O τρελοαργεντίνος έχει δηλώσει πως θέλει Μπόκα και μόνο Μπόκα αλλά δεν είναι και εντελώς στο χέρι του (υπάρχει και μια Σίτι που πρέπει να ερωτηθεί/ικανοποιηθεί) αλλά τις τελευταίες μέρες οι φήμες πως θα μετακομίσει στο Μιλάνο έχουν γίνει όλο και πιο έντονες. Τέβεζ ή κανένας δήλωσε παραμονή Χριστουγέννων ο Γκαλιάνι...

Πέρα από την κατάκτηση το καλοκαίρι είχα παίξει ένα (μικρό) στοίχημα ακόμα στη Σέριε Α: Νάπολι να βγει νικήτρια χωρίς τις Μίλαν και Ίντερ στο 5,00 το οποίο δύσκολα θα αποφύγει τον κουβά αφού τελικά το δέλεαρ του Champions League στοίχισε βαθμούς στις εγχώριες υποχρεώσεις τους στους παρτενοπέι που πλέον ο μεγαλύτερος στόχος που μπορεί να έχουν στο πρωτάθλημα είναι η 4η θέση.

1. Ντένις 12                (6,00)
2. Ιμπραχίμοβιτς 11  (3,00)
3. Ντι Νατάλε 10       (3,75)
4. Καβάνι 9                 (5,50)
5. Κλόσε 8                 (11,00)

Στη μάχη για το χρυσό παπούτσι, αν υποθέσουμε ότι δεν θα προκύψει άλλος μνηστήρας, ξεκινάω ξεγράφοντας τον Κλόσε που λόγω Λάτσιο δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει τα 25+. Θα βγάλω έξω και τον Ντένις παρά το εξαιρετικό του ξεκίνημα. Ο Αργεντίνος είχε 17 γκολ σε 88 παιχνίδια τις 3 πρώτες σεζόν του στην Ιταλία με Νάπολι και Ουντινέζε. Φέτος έχει ήδη 12 γκολ σε 16 αγωνιστικές. Δεν νομίζω να φτάσει πολύ πάνω από τα 20. Κρατάω λοιπόν τον φορμαρισμένο φέτος Ζλάταν (3,00), τον αγαπημένο "Τότο" (3,75) που μοιάζει με παλιό καλό κρασί και πάει για χατ τρικ τίτλων (πρώτος με 29 γκολ πρόπερσι και με 28 πέρσι!) και τον φονικό Έντισον Καβάνι που πέρσι έμεινε μόλις δύο γκολ πίσω από τον Ντι Νατάλε.

Αν και ο Ιμπραχίμοβιτς κάνει εξαιρετική σεζόν λίγο το ότι δεν είναι κλασικός γκολτζής (στις 6 γεμάτες σεζόν που έχει παίξει στην Ιταλία εκτός από μία 25αρα με την Ίντερ όλες τις υπόλοιπες δεν σκόραρε ποτέ περισσότερα από 17 γκολ) με την έννοια του bomber όπως οι άλλοι δύο και λίγο το ότι ενδεχόμενος ερχομός του Τέβεζ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μοιρασιά των γκολ (ειδικά από τη σιτγμή που ο Τέβεζ θα παίζει μόνο Ιταλία) με κάνουν να βρίσκω έναν συνδυασμό Ντι Νατάλε και Καβάνι αρκετά ελκυστικό. Η απόδοση του με αναλογικό μοίρασμα των πονταρισμάτων είναι περίπου 2,20 και θα την τιμήσω άμεσα. Η αλήθεια είναι πως τον φοβάμαι τον Ζλάταν αλλά αφού το combo των δύο εκλεκτών μου αφήνει πάνω από 2,00 δεν μπορούσα να το προσπεράσω.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga (17/34 αγωνιστικές)

1. Μπάγερν 37 (+33)           (1,30)
2. Ντόρτμουντ 34 (+23)     (5,00)
3. Σάλκε 34 (+16)                (15,00)
4. Γκλάντμπαχ 33 (+14)    (29,00)

Στη Γερμανία η Μπάγερν φάνηκε πως θα πήγαινε για περίπατο το πρώτο δίμηνο, όμως μετά έκανε ορισμένες γκέλες με αποτέλεσμα οι Ντόρτμουντ και Σάλκε να την πλησιάσουν στους 3 βαθμούς και η (μεγάλη έκπληξη της φετινής σεζόν) Γκλάντμπαχ στους 4. Μάλιστα αν η Ντόρτμουντ δεν ήταν τρομερά άτυχη στο εντός έδρας 1-1 με την Καϊζερσλάουτερν για την 16η αγωνιστική, η διαφορά της Μπάγερν με την περσινή πρωταθλήτρια θα ήταν μόλις στον ένα βαθμό.

Σίγουρα οι Βαυαροί είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, όμως στο 1,30 και με το καρπούζι του Champions League στη μία της μασχάλη τη στιγμή που η Ντόρτμουντ βρίσκεται εκτός Ευρώπης, δεν βρίσκω καμία αξία στην επιλογή της. Η Σάλκε πολύ δύσκολα θα χτυπήσει τίτλο. Η Γκλάντμπαχ αποκλείεται. Μένουμε λοιπόν με την επιλογή Ντόρτμουντ ή no bet. Εγώ που έχω Ντόρτμουντ στο "φτωχό" 3,25 από το καλοκαίρι δεν έχω να σκεφτώ και πολλά. Εσείς ζυγίστε και αποφασίστε αν ψήνεστε για ένα μικρό bet στα 5,00+ που κυκλοφορούν για την Μπορούσια στη Betfair. 

1. Γκόμεζ 16              (1,57)
2. Χούντελααρ 15    (3,50)
3. Ποντόλσκι 15       (9,00)
4. Λεβαντόφσκι 12  (15,00)
5. Πιζάρο 12             (13,00)
6. Ρόις 10                  (21,00)
7. Ραούλ 10              (29,00)
8. Σισέ 9                     (34,00)

Έχω από το καλοκαίρι Γκόμεζ στο 4,50 με κάλυψη Χούντελααρ στο 5,00. Να σας πω να πάρετε Γκόμεζ στο 1,57, δεν μπορώ όμως. Δεν έχει καμία αξία. Όταν ένας τραυματισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα να ρισκάρουμε για αποδόσεις 2,00+ (ιδανικά 4,00-5,00) είναι ok. Να ρισκάρουμε όμως για απόδοσεις της τάξης του 1,50 δεν αξίζει τον κόπο. Ο στράικερ της Μπάγερν λογικά θα με πληρώσει πάντως αφού είναι αναντικατάστατος στην κορυφή της επίθεσης και με Ριμπερί, Ρόμπεν, Μίλερ, Κρόος και Σβαϊνστάιγκερ από πίσω του, η τροφοδοσία δεν μπορείς να πεις ότι του λείπει. Ο Χούντελααρ θα πρέπει να συνεχίσει την εκπληκτική φόρμα του για να τον απειλήσει. Ο Ποντόλσκι έχει ήδη χτυπήσει ταβάνι. Οι υπόλοιποι δεν νομίζω πως προλαβαίνουν. Τον έμπειρο Πιζάρο που είναι η αιχμή του δόρατος της Βέρντερ δεν θα ξέγραφα αλλά και αυτός θα είναι μεγάλη έκπληξη. No bet λοιπόν για όσους "ψάχνονται" τώρα. 
 

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1 (19/38 αγωνιστικές)

1. Παρί 40             (1,57)
2. Μονπελιέ 37   (17,00)
3. Λιλ 36                 (6,50)
4. Λυών 35            (5,00)
5. Ρεν 32              (50,00)
6. Μαρσέιγ 31     (17,00)

Η Παρί έστω και με αρκετή δόση τύχης απέδρασε από το "καζάνι" της Σεντ Ετιέν με 0-1 και αποσπάστηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με το φινάλε του πρώτου γύρου. Η Μάντσεστερ Σίτι της Γαλλίας ξόδεψε ένα σκασμό πετροδόλαρα στις μεταγραφές και φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή. Αυτό όμως δεν της φτάνει για αυτό και έχει φέρει Λεονάρντο τεχνικό διευθυντή από το καλοκαίρι και μόλις απέλυσε τον Κομπουαρέ παρότι βρίσκεται στην 1η θέση για να φέρει τον πιο στυλάτο Αντσελότι (που καλείται μεσούσης της σεζόν να μάθει την ομάδα του και να προσαρμοστεί στο γαλλικό πρωτάθλημα). Για αυτό και ψάχνεται τώρα για Κακά ή Μπέκαμ. Η κορυφή δεν της φτάνει. Θέλει λάμψη.

Προσωπικά απεχθάνομαι κάθε είδους τέτοια προσπάθεια στο ποδόσφαιρο και παρότι συμπαθώ την Παρί ως κλαμπ, φέτος υποστηρίζω όλες τις άλλες διεκδικήτριες του τίτλου. Στοιχηματικά, τα 1,50 της Παρί είναι αστεία σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο εκπλήξεις όπως το γαλλικό. Το θέμα είναι ποιος θα την κοντράρει...

H Μονπελιέ καλή, χρυσή αλλά για πρωτάθλημα δεν μπορεί να πάει. Η περσινή πρωταθλήτρια Λιλ ίσως είναι η απάντηση. Της κοστίζουν τα πολλά Χ (9-9-1 έχει ως τώρα) αλλά έχει πια τον αέρα του πρωταθλητή και αν κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι τον Αζάρ (δεν τον χάσει δηλαδή τον Γενάρη) όντας πλέον συγκεντρωμένη στο πρωτάθλημα (έμεινε εκτός Ευρώπης) μπορεί να εκμεταλλευτεί τυχόν στραβοπατήματα της Παρί. Οι μπουκ πάντως 2ο φαβορί δίνουν τη Λυών. Δεν λέω, πάει να γίνει δουλειά εκεί αλλά μάλλον θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα. Επιπλέον το CL θα επιβαρύνει το πρόγραμμα (παίζει με ΑΠΟΕΛ στους 16, οπότε λογικά θα έχει και έναν μεγάλο προημιτελικό μπροστά της τουλάχιστον- εκτός αν η αρμάδα του Γιοβάνοβιτς δεν έχει τελειώσει με τα θαύματα). Για Ρεν δεν το συζητάμε καν. Μας έμεινε η Μαρσέιγ.

Την Μαρσέιγ την πόνταρα το καλοκαίρι στο 3,75 τρομάρα μου! Που να φανταστώ ότι θα ξεκινούσε τόσο χάλια; Τον τελευταίο μήνα πήρε μπρος και η απόδοση της από το 35,00 που είχε φτάσει έπεσε στο 17,00. Είναι στο -9, έχει και CL (με Ίντερ) μπροστά της- δύσκολο. 17,00 όμως; Μεγάλο δεν είναι; Τα ίδια έλεγα και στο 35,00 αλλά δεν πήρα να ανεβάσω λίγο το μέσο όρο μου. Με έχει φάει αυτό το 3,75 που ψώνισα στην αρχή της σεζόν.

Για όποιον δεν έχει παίξει τίποτα ως τώρα και κουβαλάει και λίγα καντάρια τρέλα όπως εγώ, θα πρότεινα σήμερα Λιλ στο 6,50 και Μαρσέιγ στο 17,00. Προσωπικά θα κάτσω στα αυγά μου αφού έχω πεσκέσι Μαρσέιγ στο 3,75 από τον Αύγουστο και δεν θέλω να αυξήσω την έκθεση μου στο γαλλικό πρωτάθλημα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie (17/34 αγωνιστικές)

1. ΑΖ 38 (+21)          (2,87)
2. PSV 37 (+29)       (2,62)
3. Τβέντε 33 (+25)   (6,00)
4. Άγιαξ 33 (+23)     (5,00)

Το καλοκαίρι δεν έπαιξα τίποτα. Πριν ένα μήνα αγόρασα Άγιαξ στο 4,33. Τώρα έχει ανέβει στο 5,00, τιμή την οποία θεωρώ πολύ καλή και ας μου έχει κάνει ο άτιμος 2-3 καλές ζημιές σε outrights στο παρελθόν. Η ΑΖ δεν νομίζω πως είναι ομάδα για πρωτάθλημα. Ήδη έχει απωλέσει τη διαφορά που είχε και προσωπικά την περιμένω να τερματίσει 3η-4η. Με την Τβέντε να είναι πεσμένη σε σχέση με την περασμένη διετία αφού έχασε βασικά στελέχη της, μας μένουν η Αϊντχόφεν που είναι το λογικό φαβορί αλλά σε καμία περίπτωση άτρωτη και ο Άγιαξ που παρά τις απανωτές γκέλες που έκανε το φθινόπωρο βρίσκεται μόλις 4 βαθμούς πίσω της και θα την υποδεχθεί στην Αρίνα την 25η Μαρτίου. Αν ο Αίαντας αποκλειστεί από τη Γιουνάιτεντ και την ίδια στιγμή η PSV περάσει την Τραμπζονσπόρ στο Europa θα είναι ευχής έργον (διόλου απίθανο).

Θα σας έλεγα λοιπόν να αγοράσετε και εσείς Άγιαξ (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) τώρα στο 5,00 όμως κολλάω στο ότι στον 2ο γύρο το πρόγραμμα του ξεκινάει με δύο απανωτά εκτός έδρας παιχνίδια κόντρα στην πρωτοπόρο ΑΖ και την αιώνια αντίπαλο του Φέγενοορντ. Θέλετε να ρισκάρετε, να περιμένετε ή να μην κάνετε τίποτα, είναι δικό σας θέμα. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα, προσωπικά αν δεν είχα παίξει τίποτα θα περίμενα πρώτα να δω πως θα πάει ο Άγιαξ σε αυτά τα δύο κομβικά παιχνίδια.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga (13/30 αγωνιστικές)

1. Πόρτο 33           (2,00)
2. Μπενφίκα 33     (2,00)
3. Σπόρτινγκ 27  (11,00)

Η Πόρτο στη μετά Βίλας Μπόας εποχή προβληματίζει έντονα με την απόδοση της. Στο Champions League ξύπνησε στο τέλος πάντως, έκανε διπλό κόντρα στη Σαχτάρ και θα είχε τρυπώσει στους 16 αν δεν άντεχε στην πίεση της στο τελευταίο παιχνίδι η Ζενίτ (0-0 σε έναν μονόλογο της Πόρτο). Η Μπενφίκα από την άλλη μοιάζει να έχει καλύτερο μομέντουμ αλλά έχει και την πρόκληση του Champions League (σειρά της να βρει τη Ζενίτ στον δρόμο της) που ίσως της κοστίσει (και η Πόρτο βέβαια παίζει με την Σίτι στο Europa). Πριν ένα μήνα (20/11) αγόρασα Μπενφίκα στο 2,50 και είμαι πολύ ικανοποιημένος με την τοποθέτηση μου αυτή. Η Πόρτο τώρα παίζει στη Σπόρτινγκ και το μεταξύ τους ντέρμπι στον 2ο γύρο είναι στο Ντα Λουζ (2-2 στον 1ο γύρο στο Ντραγκάο).

Για όσους δεν έχουν παίξει τίποτα ως τώρα και το σκέφτονται, νομίζω ότι έστω και για πιο μικρό ποντάρισμα, η Μπενφίκα έχει ακόμα αξία. Η χημεία στην Πόρτο φαίνεται χαλασμένη και παρότι πρωταθλήματα όπως το Πορτογαλικό κρίνονται στις λεπτομέρειες (οι γκέλες είναι ελάχιστες, εξού και το 10-3-0 που έχουν και οι δύο ως τώρα) κάτι μου λέει πως φέτος οι αετοί θα επιστρέψουν στην κορυφή.

CHAMPIONS LEAGUE

Αποδόσεις Betfair (net, μετά την προμήθεια)

- Μπαρτσελόνα 2,55
- Ρεάλ Μαδρίτης 3,95
- Μπάγερν 6,30
- ακολουθούν: Τσέλσι 15,00+, Άρσεναλ και Μίλαν 25,00+, Ίντερ 33,00+

Είχα αγοράσει από το καλοκαίρι Ρεάλ στο 6,00 με σκοπό να χτίσω θέση αργότερα και σε άλλες ομάδες ανάλογα με την εξέλιξη του θεσμού και τις κληρώσεις. Με τις δύο Μάντσεστερ (τις δύο καλύτερες αγγλικές ομάδες αυτή τη στιγμή δηλαδή) έξω και βάση της "ξενέρωτης" κλήρωσης της φάσης των 16, δεν μπορώ να δω πέρα από το δίδυμο Μπάρτσα-Ρεάλ και την Μπάγερν. Θα περιμένω να δω την κλήρωση των 8 βέβαια (αν και που θα συναντηθούν μεταξύ τους) πριν αποφασίσω πως θα κινηθώ περαιτέρω (πέραν της Ρεάλ). Λογικά η Μπαρτσελόνα πιο χαμηλά δεν θα πέσει οπότε δεν βρίσκω λόγο να βιαστώ. Μακάρι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να μην διασταυρωθούν πριν τον τελικό, οπότε και θα πάρω Μπαρτσελόνα στο 2,00+ και θα μείνω με αυτές τις δύο. Διαφορετικά ίσως πάρω και λίγο Μπάγερν, αν και δεν το νομίζω.

EUROPA LEAGUE

Αποδόσεις Betfair (net, μετά την προμήθεια)

- Μαν. Σίτι 5,50
- Μαν. Γιουνάιτεντ 7,50
- Βαλένθια, Ατλέτικο και Σάλκε παίζονται γύρω στο 15,00
- Μπιλμπάο, Ουντινέζε και PSV προσφέρονται στο 20,00+
- Πόρτο και Λάτσιο στο 25,00+
- Ολυμπιακός στο 35,00 και ΠΑΟΚ στο 100,00!

Πραγματικά σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, όπως κάθε χρόνο. Προφανώς και οι αποδόσεις των δύο Μάντσεστερ μοιάζουν δελεαστικές εκ πρώτης όψεως, όμως είχαν κακή κλήρωση (Πόρτο-Σίτι και Άγιαξ-Γιουνάιτεντ) στους 32, δεν γνωρίζουμε πόσο θα τις επηρεάσει η απογοήτευση από τον αποκλεισμό από το CL- ίσως δεν δώσουν τόσο βάρος στην Ευρώπη πλέον όσο μαίνεται η μεταξύ τους μάχη στο πρωτάθλημα (ειδικά η Σίτι) και η ιστορία τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως σπάνια τα φαβορί φτάνουν μέχρι το τέλος στο Europa. Επιπλέον τα τελευταία 15 χρόνια που έχουμε μονούς τελικούς, μόνο μία φορά αγγλική ομάδα έχει κατακτήσει το τρόπαιο (η Λίβερπουλ σε εκείνο τον τελικό θρίλερ με την Αλαβές). Τα τελευταία 9 χρόνια η κούπα έχει πάει 6 φορές στην Ιβηρική χερσόνησο (Σεβίγια 2, Ατλέτικο, Βαλένθια από Ισπανία και Πόρτο 2) και 3 φορές στην πρώην Σοβιετική Ένωση (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ από Ρωσία και Σαχτάρ).

Πάσο για την ώρα λοιπόν εκτός αν Paltoglou, DrJ και Fox έχουν να μου κάνουν καμία καλή πρόταση (ΠΑΟΚ είσαι)!

=======

Ουφ! Τα είπα τα στοιχηματικά κάλαντα μέχρι τέλους :-) 

Χαρά στο κουράγιο σας όσοι αντέξατε μέχρι τέλους! Σχόλια για τα όσα έγραψα παραπάνω, ερωτήσεις για άλλα outright bets στα οποία δεν αναφέρθηκα σήμερα και δικές σας προτάσεις για μακροπρόθεσμα στοιχήματα ενόψει του 2012, φυσικά είναι όλα κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Μέχρι να τα ξαναπούμε μέσα από τα σχόλια, ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία. Να είστε καλά.

Daskalos