ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ sport24.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Value bet: Μύθος ή πραγματικότητα;

Η αξία στο στοίχημα, το λεγόμενο value bet, είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα για… συζήτηση, αφού οι περισσότεροι «υιοθετούν» το συγκεκριμένο όρο στις αναλύσεις τους. Ποια, όμως, είναι η αλήθεια; Το value bet είναι μύθος ή πραγματικότητα; Ποια στοιχεία πρέπει να εξετάζουν οι παίκτες; Διαβάστε στο BetBlog.

Η αξία στο στοίχημα, το λεγόμενο value bet, είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα για… συζήτηση, αφού οι περισσότεροι «υιοθετούν» το συγκεκριμένο όρο στις αναλύσεις τους. Ποια, όμως, είναι η αλήθεια; Το value bet είναι μύθος ή πραγματικότητα; Ποια στοιχεία πρέπει να εξετάζουν οι παίκτες; Διαβάστε στο BetBlog.

Όταν αρχίζει η μελέτη ενός αντικειμένου, πρέπει πάντα να μπαίνουν ορισμένα πλαίσια. Κι αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πριν αναλύσουμε το value bet, πρέπει να δούμε τι είναι και πως προκύπτει . 

Στους παίκτες, επικρατεί σ' έναν πολύ μεγάλο βαθμό η άποψη πως value bet υπάρχει αποκλειστικά από μία απόδοση και πάνω. Συνήθως την ορίζει ο καθένας μόνος του, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Η αξία βγαίνει από μελέτη και γνώση, κι είναι πολλές φορές κριτήριο του καθενός αν ορίζει ένα σημείο ως value bet ή όχι. Το σίγουρο είναι πως value bet δεν είναι μόνο οι αποδόσεις άνω του 5.00 και θα το καταλάβετε στη συνέχεια του κειμένου. 

Υπάρχει μαθηματικός τύπος που υπολογίζει αν μία επιλογή είναι value betting ή όχι. Πολλαπλασιάζετε την απόδοση του σημείου με τις πιθανότητες  επαλήθευσης που θεωρείτε ότι έχει. Αν παρουσιάζεται γινόμενο μεγαλύτερο ή  ίσο του 100 τότε η τιμή του είναι value, ενώ αν δίνει γινόμενο μικρότερο του  100 τότε η απόδοση του σημείου αυτού δεν αξίζει το ρίσκο της. Στην πράξη:  Value bet = Απόδοση x Πιθανότητα να εμφανιστεί το σημείο  100 ή = 100. Είναι αυτονόητο ότι όσο μεγαλύτερο του 100 είναι το γινόμενο αυτό, τόσο πιο πολύ αξίζει η απόδοσή του.

⇒ Η blacklist του στοιχήματος: Ποιες ομάδες... αποφεύγουν οι tipsters του BetBlog

Κοντολογίς, είναι αρκετά πιθανό και μία απόδοση της τάξης του 1.30 να έχει αξία. Διότι αν ο παίκτης θεωρεί πως το σημείο έχει 80% πιθανότητες επαλήθευσης, το αποτέλεσμα της πράξης 80 x 1.30 είναι 104, άρα μεγαλύτερο  του 100. Το αν κάποια άλλα σημεία έχουν μεγαλύτερο value, είναι άλλο  ενδεχόμενο και δεν αναιρεί πως υπάρχουν σημεία με αποδόσεις 1.40 και 1.50 που έχουν αξία. Απλά οι περιπτώσεις είναι λίγες… Και παράλληλα ισχύει και το αντίστροφο: Όπως ένα 1.50 μπορεί να κριθεί value, την ίδια ώρα δεν είναι δεδομένο πως ΟΛΑ τα μεγάλα σημεία του (4.00+ για παράδειγμα) έχουν αξία για  ποντάρισμα. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις πιθανότητες επαλήθευσης του  σημείου.

Το value betting είναι υποκειμενικό 

Το να βγάλει κάποιος πιθανότητες για ένα σημείο, γίνεται εύκολα αντιληπτό,  πως είναι καθαρά υποκειμενικό. Αν δεν υπάρχει γνώση, καλό θα είναι να καταφύγετε σε όσους γνωρίζουν καλά την εκάστοτε ομάδα ή την εκάστοτε λίγκα,  διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα. Η ορθή  μελέτη δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το ποια είναι καλύτερη ομάδα από  την άλλη, ποια έχει το μεγαλύτερο κίνητρο, ποια είναι σε φόρμα, ποια έχει να  σκοράρει 6 ματς και πολλά ακόμα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, όπως η παράδοση, οι απουσίες, οι  επιστροφές, το φορμάρισμα συγκεκριμένων παικτών, οι χιλιομετρικές  αποστάσεις, οι καιρικές συνθήκες, οι ουδέτερες έδρες, το πρόγραμμα που  προηγήθηκε κι έπεται, ακόμα κι ο διαιτητής. Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και το... παρασκήνιο, με πολλές ομάδες να έχουν καλές σχέσεις και  άλλες να έχουν έξτρα κίνητρο λόγω μίας κόντρας. Είναι πολλά αυτά που πρέπει  να εξετάσετε και για να καταλήξετε στο συμπεράσματα -ότι δηλαδή η... τάδε ομάδα έχει τόσες πιθανότητες νίκης- και οφείλετε να τα μελετήσετε όλα. Τα πάντα, όμως, είναι υποκειμενικά.

⇒ Η σωστή τακτική στα μακροχρόνια στοιχήματα

Διότι -για παράδειγμα- υπάρχουν παίκτες του στοιχήματος που βάζουν στη ζυγαριά περισσότερο την παράδοση, άλλοι που την μετρούν ελάχιστα, άλλοι που  συμπορεύονται κυρίως με την φόρμα και πολλοί που συντάσσονται ως επί το πλείστον με τον παράγοντα έδρα. Κοινώς, ναι μεν υπάρχουν κάποια στάνταρ δεδομένα που πρέπει να εξεταστούν (σ.σ. λόγου χάρη, δεν μπορεί να γίνει μελέτη χωρίς απουσίες) αλλά το τελικό συμπέρασμα για το αν υπάρχει value ή όχι, το βγάζει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά. Κι επειδή ένας tipster μπορεί να βρίσκει αξία, δεν σημαίνει πως έχει 100% δίκιο. Ο αναγνώστης ή ο ακροατής δεν είναι υποχρεωμένος να τον ακολουθήσει, αφού δεν είναι απίθανο να κάνει λάθος.

Παράγοντες που ενδέχεται να διαφοροποιήσουν την… αξία

Όπως αναφέρθηκε, προκειμένου να βγει συμπέρασμα αν ένα σημείο είναι value ή όχι, πρέπει να γίνει η μελέτη ορισμένων στοιχείων κι έπειτα να υπολογιστούν οι πιθανότητες επαλήθευσης. Υπάρχει, όμως, το -όχι και τόσο σπάνιο- ενδεχόμενο να προκύψουν παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν την αξία. Αναφερόμαστε αρχικά στις απουσίες ή τις επιστροφές παικτών. Ένα σημείο του  1.80 που κρίνεται value (ή έστω fair) θα χάσει την αξία του όταν λείψουν  τρεις βασικοί παίκτες, ενώ θα ενισχυθεί αν υπάρξουν επιστροφές κομβικών  παικτών. Προσοχή: Δεν λέμε ότι με απουσίες δεν μπορεί να επαληθευτεί το σημείο. Απλά, χάνει την αξία του. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά όταν μία ομάδα παίζει δίχως τους βασικούς της στόπερ ή χωρίς τον πρώτο της σκόρερ…

Στην ίδια κατηγορία ανήκει κι ο παράγοντας  «κίνητρο», όπως και η  «φόρμα».  Μέσα στη σεζόν, η φόρμα προηγείται του κινήτρου (διότι τον Γενάρη σπάνια θα πετύχετε αδιάφορη ομάδα) ενώ στο φινάλε ισχύει το αντίθετο. Μάλιστα, τo  κίνητρο αλλάζει συχνά την αξία ενός σημείου. Για να παράδειγμα, έχει συμβεί  αρκετές φορές να ποντάρει κάποιος σ’ ένα σημείο του 2.00 επειδή η ομάδα… καίγεται (σ.σ. ανεξάρτητα αν θα επαληθευτεί ή όχι), που μέσα στη σεζόν δεν  θα αγόραζε κάτω από το 2.40.

Ακόμα, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο κάθε άθλημα. Στο μπάσκετ και το τένις, που… παραδοσιακά έπονται του ποδοσφαίρου, τα δεδομένα και η μελέτη δεν είναι ίδια, επομένως αλλάζει και η προσέγγιση του value bet. Τέλος, το ίδιο ισχύει και για τα ασιατικά πονταρίσματα. Διότι το συμπέρασμα πως ένα σημείο του 5.00 χάνει την αξία του στο 3.30 του draw no bet ή το 2.50 του +0,25 είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ λάθος, καθώς ναι μεν η απόδοση είναι μικρότερη, ωστόσο οι πιθανότητες επαλήθευσης είναι περισσότερες.