ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ sport24.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Γιατί το ασιατικό χάντικαπ είναι καλύτερο από το ευρωπαϊκό

Τι είναι το ασιατικό χάντικαπ; Ποιες οι διαφορές με το ευρωπαϊκό χάντικαπ; Τι από τα δύο είναι καλύτερο; Οι απαντήσεις στον οδηγό του BetBlog.

Τι είναι το ασιατικό χάντικαπ; Ποιες οι διαφορές με το ευρωπαϊκό χάντικαπ; Τι από τα δύο είναι καλύτερο; Οι απαντήσεις στον οδηγό του BetBlog.

Το ασιατικό χάντικαπ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια στο στοίχημα. Είναι αρκετά δημοφιλής τρόπος πονταρίσματος και μία μεγάλη μερίδα των παικτών το έχει εντάξει στη... στοιχηματική του καθημερινότητα. Πολλούς τους μπερδεύει, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάτι τόσο περίπλοκο, όσο φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση. Ο παρακάτω πίνακας θα σας λύσει τις περισσότερες από τις απορίες σας.

-

Εάν επιλέξετε την ομάδα με Αρνητικό (-) προβάδισμα

-

Εάν επιλέξετε την ομάδα με Θετικό (+) προβάδισμα

DNB ή Level ή (+0)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης της ομάδας. Σε περίπτωση ισοπαλίας το ποσό επιστρέφεται.

-0, - ½

(-0,25)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης της ομάδας. Σε περίπτωση ισοπαλίας χάνετε το 50% του ποσού που στοιχηματίσατε.

+0, + ½

(+0,25)

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει. Σε περίπτωση ισοπαλίας κερδίζετε το 50% του μέγιστου πιθανού κέρδους.

(-0,5)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης της ομάδας.

(+0,5)

Κερδίζετε σε νίκη ή ισοπαλία της ομάδας.

-½, -1

(-0,75)

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει με διαφορά 2 ή περισσοτέρων τερμάτων. Εάν κερδίσει με διαφορά 1 γκολ κερδίζετε το 50% του μέγιστου πιθανού κέρδους.

+½, +1

(+0,75)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας της ομάδας. Εάν η ομάδα χάσει με 1 γκολ διαφορά χάνετε το 50% του ποσού που στοιχηματίσατε.

-1

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει με διαφορά 2 ή περισσοτέρων τερμάτων. Εάν κερδίσει με διαφορά 1 γκολ το ποσό που στοιχηματίσατε επιστρέφεται.

+1

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας της ομάδας. Εάν χάσει με 1 τέρμα διαφορά το ποσό που στοιχηματίσατε επιστρέφεται.

-1, -1½

(-1,25)

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει με διαφορά 2 ή περισσοτέρων τερμάτων. Εάν κερδίσει με διαφορά 1 τέρματος χάνετε το 50% του ποσού που στοιχηματίσατε.

+1, +1½

(+1,25)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας της ομάδας. Εάν χάσει με 1 τέρμα διαφορά κερδίζετε το 50% του μέγιστου πιθανού κέρδους.

-1 ½

(-1.5)

Κερδίζετε όλο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει με διαφορά 2 ή περισσοτέρων τερμάτων.

+1½

(+1.5)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης, ισοπαλίας ή αν η ομάδα χάσει με ένα τέρμα διαφορά.

-1½, -2

(-1,75)

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει με διαφορά 3 ή περισσοτέρων τερμάτων. Εάν κερδίσει με διαφορά 2 τερμάτων κερδίζετε το 50% του μέγιστου πιθανού κέρδους.

+1½, +2

(+1,75)

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης, ισοπαλίας ή αν η ομάδα χάσει με 1 τέρμα διαφορά. Εάν χάσει με 2 τέρματα διαφορά χάνετε το 50% του ποσού που στοιχηματίσατε.

-2

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν η ομάδα κερδίσει με διαφορά 3 ή περισσοτέρων τερμάτων. Εάν κερδίσει με 2 γκολ, το ποσό που στοιχηματίσατε επιστρέφεται.

+2

Κερδίζετε σε περίπτωση νίκης, ισοπαλίας ή αν η ομάδα χάσει με 1 τέρμα διαφορά. Εάν χάσει με 2 τέρματα διαφορά το ποσό που στοιχηματίσατε επιστρέφεται.

Under / Over

Under 2

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 1 ή κανένα γκολ. Αν σημειωθούν 2 γκολ, το ποντάρισμα επιστρέφεται. Από 3 γκολ και πάνω χάνει.

Over 2

Κερδίζετε εάν σημειωθούν 3 ή περισσότερα γκολ. Αν σημειωθούν 2 γκολ, το ποντάρισμα επιστρέφεται. Σε 1 ή κανένα γκολ χάνει.

Under 2,25

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 1 ή κανένα γκολ. Αν σημειωθούν 2 γκολ, κερδίζετε το 50% του μέγιστου πιθανού κέρδους.

Over 2,25

Κερδίζετε εάν σημειωθούν 3 ή περισσότερα γκολ. Αν σημειωθούν 2 γκολ, χάνετε το μισό ποντάρισμα και το άλλο μισό επιστρέφεται. Σε 1 ή κανένα γκολ χάνετε όλο το ποντάρισμα.

Under 2,5

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 2 ή λιγότερα γκολ.

Over 2,5

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 3 ή λιγότερα γκολ.

Under 2,75

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 2 ή λιγότερα γκολ. Αν σημειωθούν 3 γκολ, χάνετε το μισό ποντάρισμα και το άλλο μισό επιστρέφεται.

Over 2,75

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 4 ή περισσότερα γκολ. Αν σημειωθούν 3 γκολ, κερδίζετε το 50% του μέγιστου πιθανού κέρδους. Στα 2 γκολ χάνετε όλο το ποσό.

Under 3

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 2 ή λιγότερα γκολ. Στα 3 γκολ επιστρέφεται το ποντάρισμα.  

Over3

Κερδίζετε ολόκληρο το ποσό εάν σημειωθούν 4 ή περισσότερα γκολ. Στα 3 γκολ το ποντάρισμα επιστρέφεται.

Σημείωση: Τα παραπάνω, δεν είναι τα μοναδικά ασιατικά χάντικαπ, απλά αποτελούν τον... μπούσουλα για οποιοδήποτε βρείτε μπροστά σας. Για παράδειγμα, δεν είναι απίθανο να βρείτε κάποιο +2,25 -το οποίο είναι ίδιο με το +1,25 απλά χρειάζονται περισσότερα γκολ για να επαληθευτεί- όπως και κάποιο over 3,25 ή over 3,75, που θα τα υπολογίσετε ακριβώς όπως το 2,25 και το 2,75, με τις απαραίτητες αλλαγές (σ.σ. για κέρδος χρειάζονται 4 γκολ και όχι 3).

Παραδείγματα ασιατικού χάντικαπ

♦ Εστω ότι η ομάδα Α υποδέχεται την ομάδα Β. Εάν ποντάρετε στο ομάδα Α με 0 σε απόδοση 1.825, θα πληρωθείτε το στοίχημα εάν κερδίσει η συγκεκριμένη ομάδα, θα χάσετε αν ηττηθεί, ενώ αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο θα σας επιστραφεί το ποντάρισμα.

♦ Το +0,5 είναι σαν να ποντάρετε σε διπλή ευκαιρία. Λόγου χάρη, στο κόκκινοι - πράσινοι αν η επιλογή σας είναι κόκκινοι -0.5  στο 1.75 κερδίζετε αποκλειστικά στην περίπτωση νίκης των κόκκινων. Αντίστοιχα, ποντάροντας στο πράσινοι +0,5 στο 2.05, κερδίζετε σε νίκη των πράσινων ή ισοπαλία και χάνετε αν έρθει άσος.

♦ Αναφορικά με το -1, εφόσον επιλέξετε τη νίκη της ομάδας Α με -1 σε απόδοση 2.35, θα πληρωθείτε αν έρθει άσος με 2 ή περισσότερα γκολ διαφορά. Αν έρθει άσος με ένα γκολ διαφορά (πχ. 2-1) σας επιστρέφεται το ποντάρισμα, ενώ σε ισοπαλία ή νίκη της ομάδας Β χάνετε το στοίχημα. Αντίστοιχα, στο ομάδα Β +1 κερδίζετε στο Χ2, σε ήττα με 1 γκολ διαφορά παίρνετε πίσω το ποντάρισμα και σε ήττα με 2 γκολ και πάνω, χάνετε το στοίχημα.

♦ Για το +1,5, ο υπολογισμός μοιάζει αρκετά με το +0,5. Εστω ότι στο κόκκινοι - πράσινοι, επιλέγετε τους κόκκινους με  -1.5. Κερδίζετε το στοίχημα σε νίκη με 2+ γκολ (2-0, 3-0, 3-1 κλπ) και χάνετε σε νίκη με 1 γκολ (πχ. 3-2) ή Χ2. Αν ποντάρετε στους πράσινους με +1.5, πιάνετε το στοίχημα σε νίκη των πράσινων, σε περίπτωση ισοπαλίας ή ήττα μέχρι 1 γκολ διαφορά (βλ. 2-1, 3-2). Ζημία έχετε σε ήττα των πράσινων με 2 ή παραπάνω τέρματα.

♦ Για τα διπλά ασιατικά χάντικαπ -όπως το -0,25- το βασικό που πρέπει να έχει στο μυαλό σας είναι πως πρόκειται για δύο ξεχωριστά bets (εφόσον μιλάμε για μονό). Δηλαδή, αν η επιλογή σας είναι να ποντάρετε 50 ευρώ, τα 25 πάνε στο 0 και τα υπόλοιπα στο +0,5, αφού έχουμε να κάνουμε με -0,25. Για παράδειγμα, έστω πως στην αναμέτρηση της ομάδας Α με την ομάδα Β, ποντάρετε 20 ευρώ στους γηπεδούχους με χάντικαπ 0,-0.5 σε απόδοση 1.825. Τα 10 ευρώ πάνε στο ομάδα Α 0 και τα υπόλοιπα στο ομάδα Α -0.5. Επομένως, εάν η ομάδα Α κερδίσει τον αγώνα με οποιοδήποτε σκορ θα πληρωθείτε και τα δύο στοιχήματα. Εάν το παιχνίδι έρθει ισοπαλία τότε το στοίχημα ομάδα Α 0 είναι μονάδα και σας επιστρέφονται τα 10 ευρώ, ενώ το ομάδα Α -0.5 χάνει. Εννοείται πως στο Χ2 χάνετε όλα τα χρήματα.

♦ Αντίστοιχα, στο ομάδα Β 0,+0.5, σε νίκη της ομάδας Β πληρώνεστε όλο το στοίχημα, ενώ σε ισοπαλία πληρώνεστε το ποντάρισμα των 10 ευρώ στο ομάδα Β +0.5 (σ.σ. υπολογίζεται 10 επί την απόδοση) και τα 10 ευρώ στο ομάδα Β 0 σας επιστρέφονται ως push. Σε ήττα της ομάδας Β χάνετε το στοίχημα.

♦ Στα γκολ τα πράγματα είναι -θεωρητικά- πιο εύκολα. Αν σε κάποιο παιχνίδι ποντάρετε στο over 2 γκολ (αντί για το κλασικό over 2,5) κερδίζετε το στοίχημα εάν επιτευχθούν 3 ή περισσότερα τέρματα. Στην περίπτωση που σημειωθούν 2 γκολ ακριβώς, τότε έχετε επιστροφή του πονταρίσματος, ενώ σε 0 ή 1 τέρματα, χάνετε το στοίχημα. Ομοίως, στο under 2 γκολ κερδίζετε το στοίχημα αν μπουν 0 ή 1 γκολ, έχετε επιστροφή (μονάδα) στα 2 γκολ ακριβώς και ζημία σε 3 ή περισσότερα τέρματα.

♦ Υπάρχει και το 2,25, το οποίο θυμίζει το χάντικαπ +0,25 και τα υπόλοιπα "διπλά" χάντικαπ. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο πονταρίσματα, καθώς ουσιαστικά ποντάρουμε τα μισά χρήματα στο over 2 και τα υπόλοιπα στο over 2,5. Κοινώς, αν επιλέξουμε το over 2,25, το στοίχημα είναι κερδισμένο εάν σημειωθούν 3 ή περισσότερα γκολ. Αν στο παιχνίδι μπουν 2 ακριβώς γκολ, τότε έχουμε επιστροφή του μισού πονταρίσματος (λόγω του over 2) και ήττα του over 2,5. Αν δηλαδή είχαμε παίξει 20 ευρώ και το ματς τελείωνε 1-1, θα παίρναμε πίσω τα 10. Τέλος αν το παιχνίδι λήξει 0-0 ή σημειωθεί 1 γκολ, χάνουμε ολόκληρο το ποσό πονταρίσματος.

♦ Αντίστοιχα εάν ποντάρουμε under 2, 2.5 γκολ (under 2,25) κερδίζουμε ολόκληρο το στοίχημα αν σημειωθεί μέχρι 1 γκολ. Στα 2 γκολ έχουμε επιστροφή του μισού πονταρίσματος (under 2) και νίκη του υπόλοιπου (under 2,5), ενώ τέλος αν σημειωθούν 3 ή περισσότερα γκολ χάνουμε ολόκληρο το στοίχημα. Με τον ίδιο τρόπο -αλλά με τις απαραίτητες αλλαγές- υπολογίζουμε το 2,75 (over 2,5 + over 3), το over 3,25 και τα υπόλοιπα...

Τι είναι το ευρωπαϊκό χάντικαπ

Εκτός από το ασιατικό χάντικαπ, υπάρχει και το ευρωπαϊκό. Διαφέρει ως προς τα πιθανά αποτελέσματα. Στο ασιατικό οι πιθανότητες είναι 50%-50% στο ευρωπαϊκό υπάρχουν κανονικά τρία αποτελέσματα, συνεπώς είναι -θεωρητικά- πιο δύσκολο να έρθει η νίκη. Δείτε τον πίνακα και θα σας λυθούν πολλές από τις απορίες.

Ποντάρετε στο χάντικαπ του γηπεδούχου

Αποτέλεσμα Αγώνα

Νίκη Γηπεδούχου (=Ήττα φιλοξενούμενου)

Ισοπαλία

Νίκη Φιλοξενούμενου (=Ήττα γηπεδούχου)

Νίκη με 4 γκολ

Νίκη με 3 γκολ

Νίκη με 2 γκολ

Νίκη με 1 γκολ

Νίκη με 1 γκολ

Νίκη με 2 γκολ

Νίκη με 3 γκολ

Νίκη με 4 γκολ

EH1(-3)

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EH1(-2)

Νίκη

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EH1(-1)

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EH1(+1)

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EH1(+2)

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EH1(+3)

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ποντάρετε στο χάντικαπ της ισοπαλίας

Αποτέλεσμα Αγώνα

Νίκη Γηπεδούχου (=Ήττα φιλοξενούμενου)

Ισοπαλία

Νίκη Φιλοξενούμενου (=Ήττα γηπεδούχου)

Νίκη με 4 γκολ

Νίκη με 3 γκολ

Νίκη με 2 γκολ

Νίκη με 1 γκολ

Νίκη με 1 γκολ

Νίκη με 2 γκολ

Νίκη με 3 γκολ

Νίκη με 4 γκολ

EHX(-3)

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EHX(-2)

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EHX(-1)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EHX(0)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EHX(+1)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ήττα

Ήττα

EHX(+2)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ήττα

EHX(+3)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Ήττα

Ποντάρετε στο χάντικαπ του φιλοξενούμενου

Αποτέλεσμα Αγώνα

Νίκη Γηπεδούχου (=Ήττα φιλοξενούμενου)

Ισοπαλία

Νίκη Φιλοξενούμενου (=Ήττα γηπεδούχου)

Νίκη με 4 γκολ

Νίκη με 3 γκολ

Νίκη με 2 γκολ

Νίκη με 1 γκολ

Νίκη με 1 γκολ

Νίκη με 2 γκολ

Νίκη με 3 γκολ

Νίκη με 4 γκολ

EH2(-3)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

EH2(-2)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Νίκη

EH2(-1)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Νίκη

Νίκη

EH2(+1)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

EH2(+2)

Ήττα

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

EH2(+3)

Ήττα

Ήττα

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Νίκη

Παράδειγμα πως υπολογίζουμε το ευρωπαϊκό χάντικαπ: Έστω ότι η ομάδα Α υποδέχεται την ομάδα Β και το χάντικαπ είναι +1 για τους γηπεδούχους. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε στο τελικό σκορ το γκολ ή τα γκολ του χάντικαπ. Αν ποντάρετε στην ομάδα Α (+1) για να κερδίσετε, θα πρέπει το παιχνίδι να λήξει ισόπαλο ή να κερδίσει η ομάδα Α. Αν η επιλογή σας είναι η ισοπαλία, για να πιάσετε το στοίχημα, θα πρέπει η ομάδα Β (-1) να νικήσει με ακριβώς ένα γκολ διαφορά (πχ. 1-0, 2-1 και πάει λέγοντας). Τέλος, αν επιλέξετε το διπλό της ομάδας Β με -1,  για να κερδίσετε, θα πρέπει η συγκεκριμένη ομάδα να επικρατήσει της αντίπαλης με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά (βλ. 0-2, 1-3 και πάει λέγοντας).

Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό ίσως δεν θα έπρεπε να γίνονται συγκρίσεις. Ωστόσο, αν έπρεπε να γίνει επιλογή ανάμεσα στο ασιατικά και το ευρωπαϊκό χάντικαπ, τα πλεονεκτήματα του πρώτου οδηγούν ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη στιγμή που ποντάρεις 50%-50% και όχι με τρία πιθανά αποτελέσματα, είναι δεδομένο πως είναι πιο ορθό να ποντάρει κανείς σε ασιατικό χάντικαπ και όχι σε ευρωπαϊκό.

Ακόμα, το ασιατικό χάντικαπ δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να προστατέψουν ένα ποσό από το συνολικό τους ποντάρισμα. Για παράδειγμα, ένας άσος του 2.15, μπορεί μεν να… πέσει στο 1.90 με χάντικαπ -0,25, ωστόσο σε περίπτωση ισοπαλίας, υπάρχει επιστροφή του μισού πονταρίσματος και όχι ολόκληρη ζημιά.

Τέλος, ένα από τα κομβικά πλεονεκτήματα του ασιατικού χάντικαπ είναι τα πονταρίσματα στα γκολ. Δεν είναι σπάνιο το ενδεχόμενο να συναντήσουμε σε καλή τιμή το over 3 και να είναι προτιμότερο από το over 3,5, καθώς ναι μεν παίρνουμε πιο μικρή απόδοση, ωστόσο στα τρία τέρματα δεν χάνουμε. Και για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό, σκεφτείτε πόσα καλοπληρωμένα over 2,5 έχει χάσει με ακριβώς 2 γκολ (για παράδειγμα 1-1). Για να μην προτιμήσετε το over 2 ή το over 2,25, προκειμένου να υπάρξει επιστροφή ολόκληρου ή -έστω- του μισού πονταρίσματος;


Photo Credits: AP/Victor R. Caivano