ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ sport24.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

7+1 στοιχηματικοί όροι που πρέπει να γνωρίζεις

Η στοιχηματική γλώσσα περιλαμβάνει αρκετούς όρους που είναι πιθανό να μην γνωρίζετε με ακρίβεια τη σημασία τους. Διαβάστε στο BetBlog.gr τους 7+1 βασικούς που πρέπει να κατανοήσετε πλήρως, διότι θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι.

Η στοιχηματική γλώσσα περιλαμβάνει αρκετούς όρους που είναι πιθανό να μην γνωρίζετε με ακρίβεια τη σημασία τους. Διαβάστε στο BetBlog.gr τους 7+1 βασικούς που πρέπει να κατανοήσετε πλήρως, διότι θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι.

Το λεξιλόγιο του στοιχήματος αποτελεί βασικό εργαλείο για όλους τους παίκτες. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συναντήσετε έναν όρο -για παράδειγμα ένα ειδικό bet- που δεν γνωρίζετε τη σημασία του, επομένως η μελέτη κρίνεται απαραίτητη. Εκτός από τους… ψαγμένους όρους κι εκείνους που δεν συναντάμε συχνά, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί που πρέπει να έχετε κατά νου, διότι σε διαφορετική περίπτωση η ζωή σας θα γίνει πιο δύσκολη και ίσως χάσετε στοιχηματικές ευκαιρίες, επειδή απλά δεν γνωρίζατε πως να ερμηνεύσετε τις αγορές…
 
Draw no bet: Θα το διαβάσετε και ως DNB ή dnb, ενώ στις στοιχηματικές εταιρίες είναι πιθανό η αγορά να υπάρχει ως “ισοπαλία όχι στοίχημα”. Στην ουσία, η εταιρία αφαιρεί την ισοπαλία από την εξίσωση κι αν το ματς ολοκληρωθεί χωρίς νικητή, τότε σας επιστρέφει το ποντάρισμα. Κοινώς, πρόκειται για ένα είδος ασφάλειας, με τον άσο και το διπλό, βέβαια, να πληρώνουν λιγότερο απ’ ότι αν υπολογίζαμε και την ισοπαλία. Για παράδειγμα, έστω ότι η ομάδα Α υποδέχεται την ομάδα Β και το σετ αποδόσεων είναι: 2.35-3.45-3.00. Με draw no bet, ο άσος πληρώνει κοντά στο 1.65 και το διπλό περίπου 2.15. Αν έρθει το αποτέλεσμα που θέλετε, πληρώνεστε είτε στο 1.65 είτε στο 2.15. Μικρότερη απόδοση από το 2.35 ή το 3.00, ωστόσο στην ισοπαλία δεν χάνετε, συνεπώς οι πιθανότητες ζημίας είναι λιγότερες.
Σημείωση: Σε ορισμένες εταιρίες, εκτός από “ισοπαλία όχι στοίχημα” θα βρείτε και “γηπεδούχος όχι στοίχημα” ή “φιλοξενούμενους όχι στοίχημα”. Είναι ακριβώς το ίδιο. Στην πρώτη περίπτωση διαλέγετε ανάμεσα στην ισοπαλία και το διπλό, με τον άσο να σας επιστρέφει το ποντάρισμα και στη δεύτερη ανάμεσα στον άσο και το Χ, με το διπλό να σας επιστρέφει τα χρήματα.
 
Ασιατικό χάντικαπ: Πολλούς τους δυσκολεύει, αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος στοιχήματος, διότι χρησιμοποιείται ως κάλυψη. Το βασικό είναι πως μειώνει τα 3 πιθανά αποτελέσματα σε 2, συνεπώς οι πιθανότητες κέρδους είναι μεγαλύτερες. Αν σας θυμίζει κάτι, δεν κάνετε λάθος. Και το draw no bet ένα κομμάτι του ασιατικού χάντικαπ είναι.
Το draw no bet, λοιπόν, είναι το 0. Έτσι θα το βρείτε στις εταιρίες που το προσφέρουν. Επόμενο κομμάτι το -0,5 ή +0,5: Αν ποντάρετε στην ομάδα με -0,5, πληρώνεστε σε νίκη και χάνετε σε ισοπαλία ή ήττα. Αν επιλέξετε το +0,5, πληρώνεστε σε ισοπαλία ή νίκη της ομάδας σας και χάνετε σε ενδεχόμενη ήττα. Στο -1 και το +1, υπάρχει η εξής διαφορά: Αν έχετε ποντάρει σε ομάδα με -1 και κερδίσει με 1 γκολ διαφορά, παίρνετε πίσω τα λεφτά σας. Δεν χάνετε, δεν κερδίζετε. Αν νικήσει με 2 ή περισσότερα τέρματα, έχετε κέρδος, ενώ αν ηττηθεί ή έρθει ισοπαλία, χάνετε. Αντίστοιχα, αν ποντάρετε σε ομάδα με +1 κι αυτή χάσει με 1 γκολ, τότε το στοίχημα θεωρείται ως μονάδα. Αν κερδίσει ή φέρει ισοπαλία πληρώνεστε, αν χάσει με 2 ή περισσότερα γκολ, τότε χάνετε το ποντάρισμα.
Το μυστικό για να μην μπερδεύεστε, είναι να προσθέτετε το χάντικαπ στο θετικό αποτέλεσμα. Έστω ότι παίζει η ομάδα Α με την ομάδα Β. Και το χάντικαπ είναι στο 1.5 γκολ υπέρ των φιλοξενούμενων. Αν ποντάρετε άσο με -1,5 γκολ, τότε πληρώνεστε σε περίπτωση νίκης της ομάδας Α με 2 ή περισσότερα τέρματα διαφορά και χάνετε σε νίκη με 1 γκολ διαφορά και -φυσικά- σε περίπτωση ισοπαλίας ή ήττας. Αν, όμως, επιλέξετε το διπλό, κερδίζετε σε νίκη της ομάδας, σε ισοπαλία και σε ήττα μέχρι ένα γκολ. Αν η φιλοξενούμενη ηττηθεί με δύο ή περισσότερα τέρματα, χάνετε το στοίχημα σας.
Το ασιατικό χάντικαπ θυμίζει το μπάσκετ, επομένως αν έχετε εμπειρία στο μπάσκετ, θα σας φανεί εύκολο. Ο περισσότερος κόσμος, όμως, δυσκολεύεται στα διπλά ασιατικά χάντικαπ. Για παράδειγμα στο -0.5, -1. Εδώ ουσιαστικά παίζετε δύο στοιχήματα και πρέπει να κάνετε διπλό υπολογισμό. Παράδειγμα: Στο Α εναντίον Β ποντάρετε 20 ευρώ στο ασιατικό  -0.5,-1 σε απόδοση 2.00. Κερδίζετε όλο το στοίχημα εάν η Α επικρατήσει με 2 γκολ ή περισσότερα γκολ. Σε νίκη με 1 γκολ διαφορά, τα 10 ευρώ στο -0.5 κερδίζουν (10*2.00) κι έχετε επιστροφή των υπόλοιπων 10. Αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο ή χάσει η Α χάνετε και το στοίχημα.
Αν ποντάρετε 20 ευρώ πάνω στο +0.5,+1 της Β σε απόδοση 1.875, τότε σε νίκη της Β ή ισοπαλίας κερδίζετε όλο το στοίχημα. Εάν η Β χάσει με 1 γκολ διαφορά, χάνετε το μισό σας στοίχημα (το +0,5), αλλά παίρνετε πίσω το άλλο μισό, λόγω του +1. Τέλος, αν η Β ηττηθεί με 2 ή περισσότερα γκολ διαφορά χάνετε το στοίχημα.
Τα ίδια ισχύουν και στο over/under, όπου κάποιος μπορεί να ποντάρει στο over 2, αντί για το over 2,5 και στα 2 γκολ να έχει επιστροφή πονταρίσματος. Μπερδευτήκατε; Μην ανησυχείτε, θα υπάρξει αναλυτικός οδηγός για το ασιατικό χάντικαπ.

Ειδικά παικτών στο μπάσκετ: Η μελέτη, χρήσιμα tips και τι πρέπει να προσέχουμε
 
Γκανιότα: Πρόκειται το σίγουρο κέρδος της στοιχηματικής εταιρείας στην αγορά ενός παιχνιδιού (για παράδειγμα 1Χ2), ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη για τον παίκτη.
Πώς θα την υπολογίσετε;
Έστω ότι στον αγώνα Ομάδα Α – Ομάδα Β έχετε το σετ αποδόσεων 2.30 – 3.40 – 3.00 για αγορά 1Χ2: Γκανιότα  = 1 / Απόδοση του 1 + 1 / Απόδοση του Χ + 1 / Απόδοση του 2.
Άρα: Γκανιότα = 1 / 2.30 + 1 / 3.40 + 1 / 3.00 = 0.434 + 0.294 + 0.333 = 1.061. Το πολλαπλασιάζουμε x 100. Συνεπώς, η γκανιότα είναι 6.1%. Με την πάροδο των ετών, αρκετές εταιρίες -όπως ο Stoiximan- έχουν βελτιώσει το προϊόν τους, γι' αυτό προσφέρουν καθημερινά παιχνίδια με 0% γκανιότα.
 
Goal/goal & No goal: Ειδικό στοίχημα. Στην πρώτη περίπτωση θέλετε να σκοράρουν και οι δύο αντίπαλοι (είτε 1-1 είτε 8-1 το ίδιο κάνει) για να πληρωθείτε και στη δεύτερη το ακριβώς αντίθετο. Το Goal/goal θα το διαβάσετε ακόμα ως αμφίτερμα, αμφίσκορο ή goal.
 
Push: Πιο διαδεδομένο ως “μονάδα”. Είναι ο όρος που αναφέρεται στην επιστροφή πονταρίσματος. Όταν δηλαδή ένα στοίχημα είναι άκυρο (δεν χάνετε, δεν κερδίζετε) τότε θεωρείται ως μονάδα ή push. Φυσικά, δεν έχει να κάνει μόνο με το draw no bet ή κάποιο άλλο ασιατικό χάντικαπ, αλλά και σε περιπτώσεις διακοπής (εφόσον οι κανόνες της εταιρίες επιστρέφουν το ποντάρισμα) ή αναβολής του αγώνα. Κοντολογίς, αφορά την περίπτωση που το ποσό σας επιστρέφετε, για όποιο λόγο κι αν γίνεται αυτό.
 
Παρολί: Ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων στοιχηματικών επιλογών σε ένα κουπόνι, το οποίο για να θεωρηθεί κερδισμένο πρέπει να είναι όλα επιτυχημένα (ή έστω ορισμένα εξ αυτών να θεωρηθούν ως μονάδα, καθώς δεν είναι απίθανο το παρολί να έχει επιλογές draw no bet) και δεν υπάρχει δικαίωμα λάθους.
 
Σύστημα: Πρόκειται για κουπόνι με 2 ή περισσότερα γεγονότα, με τον παίκτη να ζητάει να επιβεβαιωθούν κάποια από αυτά, ανάλογα με το σύστημα που έχει επιλέξει. Λόγου χάρη, σ' ένα σύστημα 3/4, θα πρέπει τουλάχιστον 3 από τις επιλογές να επιβεβαιωθούν ώστε να υπάρξει το ελάχιστο ποσό κέρδους. Όσο περισσότερα επιτυχημένα γεγονότα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κέρδος.
 
Ευρωπαϊκό χάντικαπ: Είναι αγορά με προβάδισμα σε μία εκ των δύο ομάδων, ωστόσο τα πιθανά αποτελέσματα είναι τρία και όχι δύο, όπως το ασιατικό χάντικαπ. Έτσι θα το ξεχωρίζετε. Όπου βλέπετε δύο ενδεχόμενα, το χάντικαπ είναι ασιατικό, ενώ όταν υπάρχει και η ισοπαλία μέσα, τότε έχετε να κάνετε με ευρωπαϊκό. Η μορφή του είναι +1, +2, +3 και πάει λέγοντας και λειτουργεί ως εξής: Έστω πως η ομάδα Α υποδέχεται την ομάδα Β, με τις αποδόσεις να είναι 1.53 για το άσο με +1 γκολ χάντικαπ, 4.33 για την ισοπαλία με -1, και 4.75 για το διπλό με -1.
Για να πιάσετε τον άσο, θα πρέπει το παιχνίδι να λήξει ισόπαλο ή να κερδίσει η ομάδα Α. Για να πιάσετε την ισοπαλία, θα πρέπει η ομάδα Β (ή τέλος πάντως αυτή που το χάντικαπ είναι κατά της…) να νικήσει με ακριβώς ένα γκολ διαφορά (π.χ. 1-0, 2-1, κλπ). Για να πιάσετε το διπλό, θα πρέπει η ομάδα Β να κερδίσει με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά (π.χ. 0-2, 1-3, κλπ). Για το ευρωπαϊκό χάντικαπ, θα υπάρξει επίσης (όπως και για το ασιατικό) αναλυτικός οδηγός…