ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ sport24.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Συνέντευξη με έναν επαγγελματία παίκτη

Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες παίκτες στον κόσμο, φυσικά και στη χώρα μας έχουμε αρκετούς, αλλά είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο να βρείτε κάποια συνέντευξη ή κάποιο αφιέρωμα σε κάποιον, αφού ο καθένας προσπαθεί να κρατήσει -για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- χαμηλό προφίλ και να μην αποκαλύψει τίποτα από τη ζωή του και το στοίχημα σε παραπάνω από κάποιους -ελάχιστους- ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες παίκτες στον κόσμο, φυσικά και στη χώρα μας έχουμε αρκετούς, αλλά είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο να βρείτε κάποια συνέντευξη ή κάποιο αφιέρωμα σε κάποιον, αφού ο καθένας προσπαθεί να κρατήσει -για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- χαμηλό προφίλ και να μην αποκαλύψει τίποτα από τη ζωή του και το στοίχημα σε παραπάνω από κάποιους -ελάχιστους- ανθρώπους.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μία συνέντευξη ενός επαγγελματία παίκτη στοιχήματος του εξωτερικού, ο οποίος ασχολείται με το στοίχημα στο τένις. Η συνέντευξη ήταν στα Αγγλικά και έγινε απόδοση από εμάς στα Ελληνικά.

 

Από τα φρουτάκια και το πόκερ, στην στατιστική ανάλυση και στο στοίχημα στο τένις, το όνειρο έγινε πραγματικότητα για το Dan Weston. Ο οποίος μετέτρεψε την ενασχόληση του με τον τζόγο σε δουλειά.

Ας μιλήσουμε για τις καταβολές σας αρχικά. Πως ξεκινήσατε το επαγγελματικό στοίχημα?

Ξεκίνησα τον τζόγο σε λίγο πιο σοβαρό επίπεδο όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο, γεγονός που με κάνει να νιώθω μεγάλος.

Σε αυτήν την ηλικία, συνάντησα έναν ημιεπαγγελματία παίκτη στα φρουτάκια και ήταν αρκετά ευγενικός ώστε να μοιραστεί τις μεθόδους του. Πέρασα αρκετό χρόνο έντονης δουλειάς και μελέτης, κάνοντας γενικές βελτιώσεις και κατάφερα να αποφοιτήσω με κάποια λεφτά στην άκρη σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών που είχαν χρέη σπουδών.

Μετά την αποφοίτηση μου από το χώρο των Λογιστικών και Οικονομικών, έκανα κάποιες αιτήσεις για μεταπτυχιακό αλλά ο ανταγωνισμός ήταν αρκετά μεγάλος. Προφανώς ταυτόχρονα με το ψάξιμο για δουλειά ακόμα έπαιζα φρουτάκια και συνειδητοποίησα ότι θα ήταν καλύτερο, τουλάχιστον για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, να εργάζομαι ως παίκτης ως κανονική δουλειά. Έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία για έξι μήνες να δουλέψω ως επαγγελματίας τζογαδόρος και δεν ξανακοίταξα πίσω.

Σταδιακά έστρεψα το ενδιαφέρον μου και σε κάποιες άλλες πτυχές του τζόγου όπου ασχολήθηκα και πέρασα κάποιο χρόνο παίζοντας ποκερ, πριν η UIGEA και η νομοθεσία με τις αναλήψεις/καταθέσεις για τους παίκτες από τις ΗΠΑ το κάνουν πολύ δύσκολο. Μετά από αυτό έστρεψα την προσοχή μου στο αθλητικό στοίχημα/trading.

Ποιες είναι αγορές που προτιμάτε να κάνετε trade και ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε? Βρίσκετε περισσότερες ευκαιρίες σε pre game αγορές ή στο live?

Γενικά η προτίμηση μου είναι το live, καθώς υπάρχουν πιο εύκολα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τον μέσο παίκτη/trader σε σύγκριση με τα στατιστικά πριν από την έναρξη ενός παιχνιδιού. Γι’ αυτό έχω χρησιμοποιήσει το δικό μου λογισμικό για τα live ματς και το χρησιμοποιώ στις live αγορές.

Γενικά μιλώντας κάνω trade τις αγορές του αγώνα. Υπάρχουν κάποιες αγορές, για κάποια side bets, που με ενδιαφέρουν αρκετά και έχουν ρευστότητα για παιχνίδι, αλλά συχνά δεν είναι διαθέσιμες. (σ.μ.: ο επαγγελματίας παίκτης εδώ συγκεκριμένα αναφέρεται σε κάποια «ειδικά στοιχήματα» για τους αγώνες.)

Στην αρχή χρησιμοποιούσα έναν MAC ως τον βασικό μου υπολογιστή για trade, αλλά με δυσκόλευε σε κάποια software αφού δεν ήταν διαθέσιμα, αυτό ήταν λόγω ενός κενού στην συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον η ταχύτητα δεν ήταν τεράστια πρόβλημα για μένα, αφού μπαίνω στην αγορά όταν υπάρχει κάποιο διάλλειμα, όπως το τέλος του αγώνα ή ενός σετ, όταν μιλάμε για τένις.

Τι στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίου χρησιμοποιείτε και ποια ήταν η μεγαλύτερη σας ήττα?

Κατάλαβα ότι το πόκερ μου έδωσε μία εξαιρετική βάση γνώσεων όσον αναφορά τη διαχείριση του κεφαλαίου. Στο πόκερ είναι γενικώς αποδεκτό ότι θα απαιτηθούν 40-50 buy-ins για να παίξεις ένα ορισμένο ποσοστό. Αυτό ισούται με το 2,00-2,50% της κάβας σου αν χάσεις ολόκληρο το stake σου στο τραπέζι. Αυτό ήταν κάτι που προσάρμοσα στο trading και το σενάριο που έχω φτιάξει υπολογίζει το ποντάρισμα μου αυτόματα, ενώ εγώ κάνω trade με ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορώ να χάσω, αφού αν ξεπεραστεί σταματάω (maximum loss figure).

Αναφορικά με τη μεγαλύτερη μου ήττα, προσπαθώ να μην στέκομαι σε μεμονωμένα γεγονότα -θετικά ή αρνητικά, επειδή είναι αναπόσπαστο στοιχείο του παιχνιδιού και όταν σκέφτεσαι πολύ γι’ αυτά τα μεμονωμένα γεγονότα σπαταλάς ενέργεια χωρίς πραγματικό λόγο.

Πως είναι μία μέρα ενός τένις trader?

Καλή ερώτηση, παίζει σημαντικό ρόλο η ώρα των γεγονότων. Αν τα παιχνίδια είναι στην Ασία, οπότε στην Αγγλία είναι ξημερώματα (συνήθως 3-6 το πρωί) προετοιμάζομαι από το προηγούμενο απόγευμα για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Έπειτα προσπαθώ να κοιμηθώ για λίγο νωρίς το βράδυ και να ξεκουραστώ, ώστε να καταφέρω να ξυπνήσω την ώρα που το live των αγώνων αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Στη συνέχεια τελειοποιώ τα στατιστικά με τα πρώτα συμπεράσματα από τα παιχνίδια και ψάχνω για ευκαιρίες στα line που προσφέρονται.

Η ζωή είναι πιο εύκολη βέβαια όταν οι αναμετρήσεις διεξάγονται στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, λόγω των ωρών. Συνήθως ξυπνάω λίγο αργότερα και ετοιμάζω τα πάντα το πρωί πριν τους αγώνες.

Είναι μία αρκετά μοναχική ασχολία, και ενώ είναι αρκετά πιθανό να συνομιλήσεις με άλλους συναδέλφους traders στο Skype ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα (social media), είναι αρκετά δύσκολο να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στις συνομιλίες και στην συγκέντρωση που απαιτείται. Νομίζω ότι σε έναν ιδανικό βραχυπρόθεσμο κόσμο, θα δουλεύω (κάνω trade) και θα κλείνω όλους τους άλλους περισπασμούς, αλλά αν το δεις μακροπρόθεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα τρελαινόντουσαν με κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστό ότι είσαι ένας trader που βασίζεται στα στατιστικά. Χρησιμοποιείς ποτέ τη διαίσθηση σου και αν ναι πως?

 Λίγη, υποθέτω. Οι παρεκκλίσεις από το σενάριο που φτιάχνω είναι σπάνιες και αν υπάρξει κάποια απόκλιση θα ήταν για να εμποδίσει κάποια άλλη μεγαλύτερη.

 Ο βασικός τομέας που θα χρησιμοποιούσα τη διαίσθηση θα ήταν η συλλογή των στατιστικών στο ημερήσιο φύλλο του excel. Ένα παράδειγμα γι’ αυτό θα ήταν ότι θα χρησιμοποιούσα ένα διαφορετικό μέγεθος του δείγματος για έναν συγκεκριμένο παίκτη από το συνηθισμένο, επειδή θα ένιωθα ότι το συνηθισμένο δείγμα γραφής θα παραποιεί το επίπεδο ικανότητας τους ή τις πιθανότητες του για το επόμενο παιχνίδι.

Ποια συμβουλή σας βοήθησε περισσότερο στην καριέρα σας στο trading στο τένις?

Κράτα όσο πιο πολλά δεδομένα μπορείς, σε ότι μπορείς. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Τελικά, τι συμβουλή θα δίνατε στους παίκτες που σκέφτονται να ξεκινήσουν το επαγγελματικό αθλητικό στοίχημα?

Θα έλεγα ότι έχοντας συνομιλήσει με αρκετούς άλλους παίκτες ή/και traders που με ρώτησαν για κάποιες συμβουλές, πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την πειθαρχία και τη διαχείριση του κεφαλαίου τους. Ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, μπορείς να γίνεις ο καλύτερος παίκτης/trader του κόσμου, αλλά δεν θα έχεις συνεπή κέρδη χωρίς την ικανότητα να διαχειριστείς τα χρήματα σου και να μειώσεις όσο πιο πολύ γίνεται τον παράγοντα tilt. (σ.μ.: εδώ μπορείτε να διαβάσετε για την ψυχολογία στο στοίχημα)

Επίσης από οικονομικής βάσης, σιγουρέψου ότι διαχωρίζεις τα λεφτά σου για το στοίχημα από τα λεφτά σου για την κανονική σου ζωή σε μία συγκεκριμένη περίοδο. (σ.μ.: ομολογουμένως πολύ δύσκολο στην Ελλάδα του 2017). Προσπάθησε να περιορίσεις την πίεση στη δουλειά σου, διαφυλάσσοντας ότι έχεις επαρκείς οικονομικούς πόρους στην κανονική σου ζωή στην περίπτωση ενός κακού σερί (bad variance). Το να «τζογάρει»/παίξει κάποιος τα χρήματα που έχει ως υποθήκη πραγματικά δεν συνίσταται.

Αν ένας παίκτης κάνει την έρευνα του με τη σκέψη να φτιάξει τη δική του στοιχηματική στρατηγική, πάντα να εξασφαλίσει ότι αν βρει ένα κενό (edge) να καταφέρνει να αποκομίζει κέρδη. Κάποιες καλές στιγμές στο παρελθόν δούλεψα πάνω σε ένα συγκεκριμένο κενό της αγοράς σε κάποιες side bets της αγοράς, μόνο για να βρω είτε θα μπορούσα να βγάλω ένα αξιοπρεπές ποσό από το trading σε αυτές τις αγορές ή η αγορά θα ήταν εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σπατάλησα το χρόνο μου, οπότε δεν προτείνω σε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Τελικά, σ’ ένα ευρύτερο σημείο, εξετάζω πάντα να έχω εξασφαλίσει όταν μπω στην αγορά και όταν βγω ότι έχω σημαντικούς λόγους για κάθε μου κίνηση, σε αντίθεση με το να έκανα trades πάνω στην αίσθηση μου ή στη φαντασία μου. Γενικά πιστεύω ότι οι traders που βασίζονται στην αίσθηση έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την ικανότητα τους σε αυτό.

 

Πηγή: Pinnacle.com