ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ sport24.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Bet-All: New Year’s Betolution

Γράμμα απ' το μακρινό 2005 και στοίχημα σαββατοκύριακου. 

Γράμμα απ' το μακρινό 2005 και στοίχημα σαββατοκύριακου. 

Ιστορία δίπλα απ’ το τζάκι με το θείο Betol, ταιριαστή με τη διάθεση της εποχής και το χειμώνα που έρχεται και φέρνει υπεσιβηρικούς αντικυκλώνες (και μαζί του μάλλον τους White Walkers, αν πιστέψουμε όσα λένε τα δελτία ειδήσεων), το όχι και τόσο απαιτητικό πρόγραμμα αφήνει άλλωστε χώρο για κάτι τέτοιο.

Πίσω στο 2005, εποχή που τώρα φαντάζει τόσο μαγική αλλά και τόσο μακρινή, που κάποιος μπορεί να πει ότι τη ζήσαμε μόνο μέσα σε όνειρο (ή κρίνοντας απ’ την εξέλιξη, εφιάλτη). Ένα έθνος σε ομαδικό τριπάρισμα, 10+ εκατομμύρια κόσμος καβάλα όλοι στο Freedom. Το διακοποδάνειο σου εγκρινόταν σε λιγότερη ώρα από όση χρειάζεται για ένα ψηθεί ένα bon fillet bleu, κάθε φοιτητής είχε και από τρεις πιστωτικές κάρτες, κάθε κεφαλοχώρι και από μια αντιπροσωπία Toyota (για να βρεις Porsche έπρεπε να βγεις απ’ τη βολή σου και να πας σε στην κοντινότερη κωμόπολη…). Μπουζούκια ανοιχτά έξι μέρες την εβδομάδα, πισίνες, κότερα, ταξίδια στο Μιλάνο για ψώνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον τόπο που γεννήθηκαν, πρωταθλητές Ευρώπης σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, και το σημαντικότερο όλων, υπολογίσιμη πλέον δύναμη στη Γιουροβίζιον.

Αλλά και το στοίχημα τότε ζούσε μέρες αφθονίας, οι οποίες επίσης τελικά αποδείχθηκαν - φυσικά και λόγω κρίσης αλλά κυρίως λόγω άλλων παραγόντων (βλ. νομοθεσία περί τζόγου, αλλαγή πολιτικής μπουκ, powerplays κάτω απ’ το τραπέζι μεταξύ εταιριών) - μετρημένες. Υπήρχαν περίπου 1500 μπουκ για να διαλέξεις, και εσύ τους διάλεγες όλους, αφού ο πιο τσίπης εξ αυτών έδινε τουλάχιστον ένα 50άρικο bonus, χωρίς πολλές-πολλές ταυτοποιήσεις, λογαριασμούς, screenshots και λοιπά σου-μου. (Note to self: Να κάνω κάποια στιγμή ένα άρθρο για τις εταιρίες εκείνης της εποχής, να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι τα όσα σουρεαλιστικά συνέβαιναν στις Globet και Centerbet αυτού του κόσμου). Το bonus hunting φυσικά πήγαινε σύννεφο, και παρότι από τότε λογαριασμοί έκλειναν (κυρίως σε μικρούς, ευρωπαϊκούς book και white labels), αν δεν έκανες arbitrage δεν είχες πολλά να φοβηθείς παίζοντας στις μεγάλες εταιρίες, εφόσον τις κέρδιζες fair and square.

 

(Παρένθεση)

Η εποχή εκείνη μπορεί να φαντάζει ονειρική, ειδικά για κάποιον που δεν την έζησε και απλά τη συγκρίνει με τον στοιχηματικό μεσαίωνα που ζούμε την τελευταία διετία. Όμως και τότε - όπως και σήμερα- η μεγαλύτερη μερίδα των παιχτών στοιχήματος ήταν χαμένη. Η νοσταλγία είναι ισχυρό ναρκωτικό (ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει υμνήσει τη δύναμη της καλύτερα από όλους από τα 1990), που κινείται αντίθετα όμως στη γενετήσια δύναμη αυτού του κόσμου, την εξέλιξη. Όπως εξελισσόμαστε εμείς σαν παίχτες, ανάλογα προσαρμόζονται οι μπουκμέικερς, και τούμπαλιν, σε ένα χορό αέναο στον οποίο ελπίζω να παραμείνουμε οι καβαλιέροι.

Απλά βάλτε στο μυαλό σας ότι το 2005 ακόμα τα περισσότερα σπίτια είχαν γραμμές ISDN, το γρηγορότερο Livescore «χτυπούσε» τα γκολ ένα λεπτό μετά τη επίτευξη τους, τα streams δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα οι καλύτεροι των μπουκ πρόσφεραν το πολύ 20-30 ματς για live στοιχηματισμό. Το Σαββατοκύριακο…  For the record, ας αναφέρω ότι η κατά την άποψη μου «χρυσή εποχή» του στοιχήματος στην Ελλάδα  δεν ήταν τα early 00’s, ούτε πριν, «με το παράνομο», αλλά κάπου μεταξύ 2008-09 και 2014, από τη στιγμή δηλαδή που η Bet365 έβαλε ουσιαστικά όλο το κουπόνι στο Live, μέχρις ότου άρχισαν οι μαζικές καρατομήσεις account (παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο τοπικό).

(κλείνει η παρένθεση)

 

Τω καιρώ εκείνω λοιπόν, ανάμεσα στους μπουκ της εποχής υπήρχε και ένας που ξεχώριζε για την εξωτική του ομορφιά. Η Betfair. Το Ανταλλακτήριο. Παίχτες εναντίον παιχτών (ή κάπως έτσι, ας κρατήσουμε ένα πέπλο αθωότητας). Lay/Back.Lay/Back.Lay/Back, I’ll give you Lay/Back. Για χρόνια πίστευα ότι οι Hot Chip τραγούδησαν γι αυτή. Κραταιά τότε, με μόλις 1% προμήθεια στα ασιατικά χάντικαπ, στην πλατφόρμα της σφάζονταν παλικάρια. Και στο site της διατηρούσαν blog ορισμένοι από τους πλέον επιφανείς tipsters στην Ελλάδα, ανάμεσα τους και ο Δάσκαλος.

Λίγο μετά το hiatus του από το Betaholics (και λέω hiatus γιατί όπως δήλωνε και ο ίδιος “once a Betaholic, always a Betaholic”) και λίγο πριν ξεκινήσει την περιπέτεια του Betology (που έφερε Bet365, Live Betting και λοιπά δαιμόνια στον ελληνικό στοιχηματικό χώρο), ο Δάσκαλος άπλωνε τα γνωστά του σεντόνια στη σελίδα της Betfair, ξεναγώντας τον έλληνα παίχτη στο νέο αυτό τοπίο στοιχηματισμού και στέλνοντας τον παράλληλα ταμείο.

Εκεί λοιπόν ήταν που ο νεολαίος τότε Betol κόλλησε μαζί του. Στο Betaholics τον πρόλαβα λίγο και σε εποχή που δεν έγραφε συχνά (για λόγους που εξηγούνται στο λινκ παραπάνω). Στη Betfair ρουφούσα τα κείμενα του και παράλληλα, υποσυνείδητα ή μη, τον τρόπο παιχνιδιού του. 4ετής φοιτητής τότε, μόλις ένα χρόνο πριν είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με τη σχολή μου αλλά και με το στοίχημα «πιο σοβαρά», μέχρι τότε στο ιστορικό μου είχα σποραδικούς κουβάδες και ακόμα πιο σποραδικές νίκες σε συστήματα 4/5/6 (22 στήλες, ένα ευρώ η στήλη, αγαπημένο παιχνίδι ωραίου γραφιά της εποχής στην εφημερίδα  1Χ2 νομίζω, όποιος θυμάται λεπτομέρειες ας φρεσκάρει λίγο τη μνήμη μου). Μονά 10-30 ευρώ, bankroll management (υποτυπώδες, αλλά management none the less), ελάχιστες τρέλες, κουτσά-στραβά και με μεγάλες δόσεις υπομονής αλλά τα αποτελέσματα ήταν ορατά.  

 Φτάνουμε στην περίοδο των γιορτών του σωτήριου έτους 2005, όταν και ο Δάσκαλος διοργανώνει στη στήλη του διαγωνισμό “New Year’s Betolution”. Bet+Resolution=Betolution. Γράψτε πέντε στοιχηματικές συνήθειες που θα θέλατε να κρατήσετε στη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται. Το καλύτερο κείμενο θα δημοσιευθεί και βραβευθεί με ένα κατοστάρικο. Άλλο που δεν ήθελα φυσικά εγώ (και τη δόξα και το κατοστάρικο), πήρα μέρος με το παρακάτω ανοσιούργημα:

 

No 1:Να πω του Νικολάι να στελνει καθε Κυριακη βράδυ δυο φουσκωτους στο σπιτι και να με δενουν σε μια καρεκλα 10 τουλαχιστον μετρα μακρια απο το PC,για εκεινες τις νυχτες τρελλης χασουρας που ειμαι ικανος να πονταρω στο ποια διαφημιση θα βάλει μετα το MEGA... 

No 2:Τα Asian Handicaps δεν ειναι κοντοστουπηδες κουτσοι Κινεζοι με μαγκουρες,μακριες λευκες γενειαδες και πορτοκαλι ρομπες Shaolin.Ειναι στοιχηματα με καλυτερους(συνήθως) ορους.Τα Asian Handicaps ειναι φίλοι μας...

No 3:Τα αρθρα που συνοδευουν συνήθως το πινακακι ενος tipster δεν γραφουν ουτε συνταγες της Βεφας για πολίτικο μουσακα,ουτε για τις τασεις της μοδας αυτο το χειμώνα,ουτε ειναι αναλυσεις πανω στην αρχη της απροσδιοριστιας του Χάισεμπεργκ ή το συλλογικο ασυνειδητο του Γιουνγκ.Γραφουν για τα παιχνιδια που θα βαλεις τα λεφτα σου πανω ρε κοροιδο,και μια ματια δεν θα εβλαπτε και κανεναν.Απεναντιας...

No 4:Οι ανθρωποι ειναι οντα με αισθηματα,ακριβώς σαν κι εσενα.Γι'αυτο φέτος δεν θα ξανακλεισεις το κινητο στα μουτρα του Γιωργου επειδη οταν σε παιρνει για καφε το Σαββατο αμεσως τρως κοντρα γκολ,ουτε θα ξανασυχτιρησεις την Ελενη γιατι ο Καντελα βαζει γκολ και σου χαλαει το under στο 85' και αυτη σου λεει "ωραιο παιδι ο Γκονζαλεζ"...

No 5:Last but not least,οταν πιασεις καποια καλη μπαζα και θελεις να αναφωνήσεις  σαν τον Di Caprio με την χοντροκαπουλη τη Winslet στην πλώρη του Τιτανικου "I'm the king of the world!",θυμησου οτι τον Di Caprio τον φαγαν τα σκυλοψαρα στο τελος.Γι'αυτο μην αρχισεις τα ανοιγματα και τις μαγκιες γιατι η ιστορια λεει οτι θα τα ξαναδωσεις πισω διπλα και τριδιπλα.Και οσοι δεν εμαθαν απο την ιστορια τους ειναι αναγκασμενοι να την ξαναζησουν.Το λεει αλλωστε και το Μεγαλο Βιβλιο Του Τζογου,τομος 1,σελιδα 1,παραγραφος 1 :"Ο τζογος ειναι τεκνο της απληστιας και πατερας της δυστυχιας.Ο πινων μεθα και ο παιζων χανει."

(Βάλε έστω κανένα τόνο ρε γαμημένε. Ο 22χρονος εαυτός μου θα είχε φάει πολλή φάπα από τον τωρινό)

 

Κανονικά έπρεπε να ακολουθήσω το απαρέγκλιτο αξίωμα καλής φίλης και ακόμα καλύτερης δημοσιογράφου που λέει ότι ποτέ δεν διαβάζουμε πολύ παλιά μας κείμενα, γιατί τα επίπεδα ντροπής πλησιάζουν εκείνα φωτογραφίας από την πενταήμερη. Και σε καμία περίπτωση δεν τα αναδημοσιεύουμε. Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς εύκολα το γιατί. Αυτός ήταν και ο σκοπός μου αρχικά, να περιγράψω απλά τα γραφόμενα εκείνου του κειμένου, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κανένα ίχνος του στο internet, αλλά τελικά ψάχνοντας σε ένα αρχαίο e-mail το βρήκα στα sent, σε μορφή Γραμμικής Β’, άλλα κωδικοποίηση και βουαλά. Τόσος κόπος είπα να μην πάει χαμένος.

Κατά τα φαινόμενα ήμουν και ο μόνος συμμετέχοντας στο διαγωνισμό, αφού την επόμενη εβδομάδα είδα  συγχαρητήριο email απ’ το Δάσκαλο, το Betolution μου ανεβασμένο στη στήλη του και 100 ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό μου στη Betfair. Λίγους μήνες αργότερα, ένα νέο email του με καλούσε να γίνω ένα από τα αρχικά μέλη του Live Chat του Betology, που θα έκανε ντεμπούτο σε λίγες μέρες. Username: Betolution. Μπίζιλο μωρέ του λέω, μήπως να το κάνουμε Rasko;, Μικρό, εύχρηστο, ωραίο; Δεν θυμάμαι να του άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα μου. Τελικά παρέμεινε το Betolution, που είχε την ίδια τύχη με τον επίθετο μου, δηλαδή κανείς δεν το έγραψε ποτέ σωστά.  Με τον καιρό ο Δάσκαλος και οι υπόλοιποι βαρέθηκαν (ήταν μεγάλο, δίπλωνε και το chat του Μάστορα) οπότε το Betolution συντμήθηκε σε Betol. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.  

Το επιμύθιο όλης αυτής της ιστορίας; Ότι αυτά που έγραφα πριν από 11 χρόνια με νεανικό στόμφο και αφέλεια (και χιούμορ επιπέδου Σερβετά…), ισχύουν κατά γράμμα και σήμερα. Κάποιες αλήθειες είναι διαχρονικές, αποτελούν τη βάση  πάνω στην οποία θα χτιστούν όλα τα υπόλοιπα, χωρίς αυτές δεν γίνεται τίποτα. Από την άλλη ισχύουν και αυτά που αναφέρω περί εξέλιξης στην παρένθεση παραπάνω. Δεν σημαίνει ότι επειδή έμαθες 5-10 βασικά πράγματα σταματάς εκεί. Το παιχνίδι θα σε ξεπεράσει. Χρειάζεται συνεχής επανέλεγχος κα προσπάθεια για βελτίωση, βήμα-βήμα, θέτοντας στόχους, παίρνοντας feedback και αξιοποιώντας το κατάλληλα.

Έτσι στο νέο αυτό ξεκίνημα που σηματοδοτεί ο ερχομός του 2017, κάντε ο καθένας τα δικά σας New Year’s Betolutions, είτε απλά είτε πολύπλοκα, και προσπαθήστε να μείνετε πιστοί σε αυτά.

 

Καλά όλα αυτά Betol, αλλά κανένα τζόγο θα παίξουμε;

Θα παίξουμε, μόνο όμως αφού πρώτα κάνετε λίκε εδώ και φόλο εδώ. Pregame μόνο Αγγλίες, και δη κύπελλο (άντε και λίγο Clean Sheet Ολυμπιακό στην Ξάνθη, λογική πολύ κλειστού ματς και λογικά υπό συνθήκες Ανταρκτικής, under ήθελα να παίξω, στο 1,70 το βρήκα σήμερα, προτίμησα το 2,00 του να μη δεχθεί γκολ ο Ολυμπιακός. Νομίζω έχει μεγαλύτερη αξία, αφού τα μόνα under που δεν πληρώνομαι έτσι είναι τα 1-0/2-0/1-1, τα δύο πρώτα τα βλέπω αρκετά δύσκολα).

3ος γύρος FA Cup, διεξάγεται παραδοσιακά το πρώτο σαββατοκύριακο της νέας χρονιάς, μπαίνουν στο κόλπο και οι ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών. Ποδοσφαιρική γιορτή, πάθος, c’mon lads, εκπλήξεις. Διάθεση να έχεις να παίξεις αουτσάιντερ και ΣΕΜ. Εγώ δεν έχω ιδιαίτερη, αλλά σημεία υπάρχουν αρκετά. Το μόνο που έχω πάρει ως τη στιγμή που μιλάμε είναι κατά τη γνώμη μου το πιο ζουμερό, ένα χειροποίητο Draw No Bet της Μπέρτον (4,37 απόδοση με το 5,75 που βρήκα στον ΟΠΑΠ, μεγαλύτερη τιμή σε όλο τον κόσμο, στο 3,70-3,80 το DNB στις εταιρίες).

Στα υπόλοιπα, με σειρά προτεραιότητας και value -παίζει ρόλο φυσικά η απόδοση κάθε σημείου -, Ίστλι (Χ)2, Φλίτγουντ ξερό διπλό, Μπάροου 1Χ,  Λίνκολν (Χ)2, Πρέστον 1(Χ). Σκιπάρω Μίλγουολ που θα πάρουν πολλοί (η Μπόρνμουθ και με αλλαγές τα τελευταία χρόνια παίζει πάντα καλά στα κύπελλα), σκιπάρω πλέον Μπόλτον λόγω απόδοσης (οι αρχικές τιμές ήταν ταμάμ), Νόριτς σκέφτομαι στο +0,25, μια χαρά φαίνεται αλλά θέλω 11άδες, Σουόνσι και Μίντλεσμπρο ίσως βολέψουν για bet στο Live.

Έβερτον και Γουέστ Μπρομ είναι φαβορί που δεν θα είχα μεγάλες ενστάσεις αν κάποιος επιλέξει. Γκρεμίζεται η Χάντερσφιλντ, τη Σάτον σκέφτηκα για άσο αλλά το ματς δείχνει να έχει γκολ οπότε και εδώ προτίμησα την αναμονή. Την Κυριακή αυτό το +1,5 ασιατικό της Άστον Βίλα δεν το λες και μικρό, αλλά δεν μου αρέσουν τέτοια σημεία σε νοκ-άουτ ματς κυπέλλου.

1Χ Σάουθεντ πήρα, δεν γινόταν να μην πάρω βάσει φόρμας, η αγορά στηρίζει καθαρά Σέφιλντ Γιουνάιτεντ βελτιώνοντας τις τιμές, στο Νησί είμαι ευκολότερα διακείμενος στο να κοντράρω μια τέτοια τάση. Μπρίστολ Ρόβερς-Νορθάμπτον, Κόλτσεστερ-Καρλάιλ, Ρέξαμ-Γουόκινγκ και Χάρτλπουλ-Γκρίμσμπι πιθανά over από τις μικρότερες κατηγορίες.

 

Στη Γαλλία επίσης έχει κύπελλο, εκεί και αν βλέπουμε εκπλήξεις κάθε χρόνο, όμως η γνώση μου -και η πληροφόρηση γενικά- για τα διάφορα γαλλικά χωριά είναι μηδενική (ούτε στο Manager δεν έχω παίξει τέτοιες κατηγορίες). Αντίθετα εκείνη του Μιχάλη Σινάκου (του κυρίου που χαρτογραφεί εξαιρετικά εδώ και χρόνια τη Γαλλία στη Ματς Μάνι, ναι) είναι σαφώς καλύτερη, οπότε για όσους δεν τον έχουν διαβάσει να αναφέρω ότι οι Μπλανιακ (11,00), Πουαρέ (4,45), Σαρεγκενίμ (11,00) και Γρανβίλ (6,75) που προτείνει δείχνουν να αξίζουν τον οβολό τους (οι τιμές από Stoiximan).

Ιταλία και Ισπανία έχουμε επανέναρξη, πιο ζεστοί λόγω κυπέλλου οι Ίβηρες, εκεί μου αρέσουν και τέσσερα, σημεία, αλλά είναι όλα over (Λας Πάλμας-Σπόρτινγκ Χιχόν, Ρεάλ Σοσιεδάδ-Σεβίλλη, Θέλτα-Μάλαγα, Οσασούνα-Βαλένθια) οπότε αυτομάτως λόγω συνθηκών πάνε για το Live.  Στην Κύπρο περιμένουμε για over/2 Ομόνοια και άσο Νέα Σαλαμίνα.

 

Για τους λάτρεις του κινήτρου, το ΣΚ έχουμε και κύπελλο Νέων Σάο Πάολο. Πολλά ματς, όλο και κάτι ελπίζω να βγει. Τα υπόλοιπα επί του Live Chat. Καλή χρονιά και ραντεβού ξέρετε που.